Met een slofbodem kan je veel variëren. Dit verrassende recept wil je proeven.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

1
Personen

Sloffenbodem

  • 150 g boter
  • 125 g basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 1 snuf zout
  • 230 g bloem
  • 10 g bakpoeder

crème brûlèe

  • 1 1/2 blaadje gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 600 g slagroom
  • 6 eidooiers
  • 75 g suiker
  • rietsuiker voor decoratie

Benodigdheden

  • 8 kleine ijzeren ringen van 6 cm
  • brander

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Sloffenbodem 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe boter met de basterdsuiker, de dooier, de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit goed door elkaar. Dit kan in de mixer of met de hand. Zeef het bakpoeder en de bloem boven de kom met het botermengsel. Meng alles tot een mooi homogeen deeg. Wikkel in folie en leg tot gebruik in de koelkast. Je kan het deeg ook meteen gebruiken. 

Stap 2: 
Rol het deeg uit tot ca 1 cm dik en steek met de kleine taartringen van 6 cm het deeg uit. Leg de deegbodem in de vorm op de bakplaat. Bak de sloffenbodem in ca 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen in de vorm, haal dan de taartring eraf en laat volledig afkoelen. 

Crème brûlèe 

Stap 1: 
Zet de vormen klaar met een plasticje aan de zijkant. Knip deze op maat en bedek de zijkant met bakpapier.  

Stap 2: 
Week de gelatineblaadjes in koud water. Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met 400 g van slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiers. Giet het vervolgens terug in pan en verwarm het al roerend op laag vuur, tot het mengsel dikker begint te worden. Zorg ervoor dat je het roommengsel niet laat koken, laat het maximaal 85 °C worden. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Los de blaadjes gelatine op in het warme mengsel. Laat het roommengsel afkoelen tot kamertemperatuur. 

Stap 3:  
Klop 200 g slagroom op en meng het met roommengsel. Giet het over de sloffenbodems. Laat een uur in de koelkast staan en zet daarna in de vriezer tot de buitenkant licht is bevroren.  

Stap 4:  
Los de bodems als ze nog bevroren zijn. Dan worden de gebakjes het mooist. Strooi het rietsuiker eroverheen en brand het af zodat er een gekaramelliseerd laagje ontstaat. 

Geef je waardering

44
MINI CLASSIC CREME BRULEE.jpg
MINI CLASSIC CREME BRULEE 2.jpg