Chocoladebloem
Knip uit een hardplastic plaatje een bladmotief. Smelt voor het enten van de chocolade twee derde van de chocolade au bain-marie. Roer de rest van de gehakte chocolade erdoor tot de chocolade helemaal is opgelost. Stempel met de plastic mal de chocolade op een vel cellofaanfolie. Schep met een lepel ook een dop van 2 centimeter doorsnede op de folie, dit wordt de chocoladebodem. Laat de blaadjes en de dop uitharden. Zet de blaadjes met geënte chocolade voorzichtig vast op de dop tot je een bloem hebt.
Harde wenerdeeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng in het kuiltje de boter, suiker en het ei. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol voor de bodem het deeg uit tot een dikte van circa 3 millimeter en steek er een cirkel van 20 centimeter doorsnede uit. Steek met een steker van 4 centimeter rondjes uit het deeg en snijd ze doormidden. Zet de halve rondjes tegen de grote cirkel aan zodat er een bloem ontstaat. Bak de bodem op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven in circa 12 minuten goudbruin en gaar.
Limoencake
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet een taartpan in met boter en leg er een vel bakpapier in. Roer de boter met de suiker glad en meng één voor één de eieren erdoor. Rasp de schil van de limoen en meng met de bloem. Halveer de limoen en knijp het sap eruit en meng door het beslag. Meng de bloem door het botermengsel. Schenk het beslag in de taartpan en bak de cake in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Leg langs de rand van de taartring een strook cellofaanfolie. Steek de limoencake uit met de taartring van 20 centimeter doorsnede.
Karamelsaus
Breng de slagroom aan de kook. Karamelliseer de suiker en voeg voorzichtig de slagroom toe. Breng opnieuw aan de kook en roer tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat de karamelsaus afkoelen.
Yuzumousse
Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom stijf. Breng de melk met het yuzusap aan de kook. Klop de eidooiers met de suiker los. Giet de kokende melk met het yuzusap op de eidooiers en roer goed door. Giet het mengsel terug in de pan en gaar zonder te koken. Haal de pan van vuur. Los de geweekte gelatine op in de warme massa en laat afkoelen in een bak met ijsblokjes tot deze dikker wordt. Spatel de room erdoor en giet op de limoencake. Laat de yuzumousse circa 3 uur opstijven in de koelkast.
Sesamring
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze licht verkleurd zijn. Verhit de sesamolie in een pan, voeg direct de basterdsuiker toe en karamelliseer de suiker. Voeg de sesamzaadjes toe en giet de karamel uit op een vel bakpapier. Leg er bakpapier op en rol uit tot een dunne lange plak. Verwijder het bovenste vel bakpapier. Snijd van de karamel direct een lange reep van circa 2 centimeter hoog. Leg de sesamring om de taartring van 20 centimeter doorsnede en laat afkoelen.
Opmaak
Bestrijk de harde wenerplak met de karamelsaus. Haal de yuzutaart en de sesamring uit de ringen. Zet de yuzutaart op de harde wenerbodem en zet de sesamring om het taartje. Bestuif met poedersuiker en zet de chocoladebloem erop.
180 min voorbereidingstijd
90 min (voor)bereidingstijd
Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.
0 reacties