De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

jamie oliver's risotto met geroosterde tomaat

Risotto is zo simpel maar toch iedere keer een feestmaal. De geroosterde tomaat maakt het helemaal af.

60 min (voor)bereidingstijd
Risotto met geroosterde tomaat

Een recept van

Jamie Oliver

Miniatuur

Superlekkere risotto met zoete venkel, krokante tijm, knoflook, vermout en parmezaan uit Jamie Oliver's kookboek Veg

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4. Snijd met een scherp mes de waterige kern uit de tomaten en leg ze op de snijkant, samen met de hele bol knoflook in een strak passende braadslede en strooi er de takjes tijm op. Sprenkel er 1 eetlepel olie over, strooi er een snuf zeezout op en zet ze 1 uur in de oven, of tot ze open beginnen te barsten (het sap is straks bepalend voor de smaak).

Breng de bouillon aan de kook. Hak de gepelde ui en de venkelknol fijn (houd het loof apart) en doe ze met 1 eetlepel olie en 1 klont boter in een grote, diepe pan en zet op matig vuur. Bak ze 10 minuten, of tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn en blijf regelmatig roeren. Roer er 2 minuten voor het eind de risottorijst door om de korrels een beetje te roosteren. Giet de vermout erbij en laat hem al roerend inkoken. Schep er telkens een soepopscheplepel bouillon bij en wacht tussendoor tot de rijst het vocht volledig opgenomen heeft. Blijf continu roeren en bouillon toevoegen tot de rijst gaar is – dat duurt 16 tot 18 minuten. Roer er de resterende boter en de geraspte parmezaan door, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en draai het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat de risotto 2 minuten rusten om hem romig en smeuïg te laten worden.

Verdeel de risotto over warme borden, leg een geroosterde tomaat, een teentje zoete knoflook en een plukje venkelloof in het midden, en sprenkel er het sap van de tomaten over.

Door de geroosterde tenen knoflook uit hun jasje te knijpen krijgt de risotto een fantastische extra smaak.

Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

ENERGIE

VET

VET VERZ.

EIWIT

KOOLHYD.

SUIKER

ZOUT

VEZELS

507 kcal

15,3 g

6,9 g      

13,6 g

77,7 g    

7,6 g

0,7 g

5,3 g

© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg) Photography: David Loftus

Jamie Oliver zijn nieuwe serie draait volledig om groente eens de hoofdrol te laten spelen in gerechten. Volgens de chef wordt het tijd dat de ze reputatie van bijgerecht verliezen en de aandacht krijgen die ze verdienen - en hij zal haarfijn uitleggen hoe je dat het beste kan doen. In een tijd waarin steeds meer mensen minder vlees willen eten, voor het milieu of dierenwelzijn, komt deze serie precies op het juiste moment. 

 

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker