De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hartige soufflé

Een heerlijke hartige soufflé met oude kaas en mosterd zet je zo op tafel!

20 min voorbereidingstijd
15 min oventijd
Hartige soufflé

Een recept van

Andy McDonald

Miniatuurvoorbeeld

"Zoete soufflé's kennen we allemaal. Maar heb je ooit een hartige soufflé geprobeerd met kaas? Dit is het soufflé basisrecept waar je zelf nog ingrediënten aan kunt toevoegen."

Bereidingswijze

Soufflé met oude kaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Beboter de ramekins en bestrooi ze met broodkruim.
     

  2. Maak een roux. Smelt de boter, voeg de bloem toe en gaar de bloem al roerende circa 2 minuten. Voeg de melk toe en roer los met een garde. Breng al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. 

  3. Rasp de kaas en voeg deze samen met de mosterd toe. Splits de eieren en voeg de dooiers toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

  4. Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom tot stijve pieken. Voeg een derde van de eiwitten toe aan het kaasmengsel en schep het er voorzichtig doorheen. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe en meng tot één geheel. Schep het geheel in de ramekins.

  5. Bak de souffles in circa 15 minuten gaar en serveer direct.

Wat zijn de ingrediënten van een soufflé?

Een hartige souffle bestaat uit boter, melk en eieren. Hier worden dan smaakmakers aan toegevoegd. Denk aan kaas, mosterd en kruiden.

Hartige soufflé

Kun je soufflé van te voren maken?

Een hartige soufflé kun je deels voorbereiden, maar hij is het allerlekkerst als je ’m vers uit de oven serveert dan is hij mooi gerezen en luchtig. Je kunt eventueel het eimengsel vooraf maken en afgedekt bewaren in de koelkast.

koelkast bewaren

Waarom zakt een soufflé in?

Met liefde een soufflé gemaakt die dan weer inzakt? Problemen kunnen zijn: je hebt de lucht uit de eieren geklopt, de ovendeur te vroeg opgemaakt of te veel vocht in de vulling verwerkt. 

geraspte kaas

Wat kun je gebruiken als je geen souffléschaal hebt?

Geen ramekins? Gebruik ovenvaste (espresso)kopjes of muffinvormpjes. Dit werkt net zo goed. Vergeet de vormpjes niet te beboteren.

Pizza muffins

Krijg jij ook nooit het eiwit goed stijf geklopt of blijft jouw witlofschotel nat? Maakt je vader vieze nasi of is het vlees van je tante, buurvrouw of vriendin altijd te droog en verbrand? Wat er ook aan de hand is: voor elk probleem in de keuken is een oplossing.

In het programma First Aid Kitchen krijgen mensen de kans om in hun eigen keuken een antwoord te krijgen op brandende vragen op het gebied van eten en koken.  Maar ook kunnen ze hun moeder, vader, zus, beste vriend of echtgenoot opgeven om te leren koken. Chef Andy McDonald deelt zijn culinaire kennis en laat stap-voor-stap zien hoe je een concreet probleem oplost. Van aangebrande vis tot het nooit meer schiften van mayonaise. Andy weet overal een antwoord op, hij kent alle tips & tricks in de keuken en helpt je graag op weg! 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Dit recept is echt een winnaar souffle schimmel kaas toegepast ipv oude kaas , leuk als je gaat koken voor vrienden. Serveren met verse groenten en een mooie stukje wild ( hert ) met natuurlijke mooie rode wijn, wat wil een mens nog meer .
Huibert de Vries
29-03-2023
Hi Huibert,

Wat een goed idee en fijn om te horen dat dit recept in de smaak valt.

Groeten,

Team-24Kitchen
24 kitchen
24-04-2025

Ook lekker