Gebakken vijgen met kruidenroomkaas in portsiroop

0
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Rode portsiroop

Breng de rode port met een flinke eetlepels honing aan de kook en laat op laag vuur indampen tot een lichte siroop.

Walnoten

Hak de walnoten zeer grof en verwarm ze met de resterende honing. 

’s Avonds afmaken

Kruidenroomkaas

Verwarm de kruidenroomkaas al roerende met een spatel op laag vuur tot ze zacht en mousse-achtig wordt. Rasp er de schil van de citroen bij.

Vijgen

Veeg de vijgen aan de buitenkant schoon met keukenpapier en halveer ze. Verhit de olijfolie in een antiaanbakpan en bak de vijgen 1 minuut op het vruchtvlees.

Walnoten
Verwarm de walnoten tot ze lauw zijn.

Opmaak bord

Verdeel drie halve vijgen in het midden van het bord. Vorm met twee kleine lepels een quenelle van de warme kruidenroomkaas en leg tussen de vijgen. Lepel de walnoten erover en schenk er portsiroop langs. Decoreer met basilicum. 

Ruby Port

Soms ligt een keuze voor de hand en al lijkt dat dan wat eenvoudig, gewoon doen! Dat geldt zeker voor de combinatie van Ruby Port met de vijgen in portsiroop met warme kruidenroomkaas. Ruby Port is de jongste van alle Portsoorten en staat bol van zwart en rood fruit. Deze port rijpt 2 tot 3 jaar op staal of beton en soms ook op hout. Het fruitige karakter blijft altijd voorop staan en is duidelijk aanwezig. Je kunt de wijn op de temperatuur serveren die bij het gerecht past. En als je nagerecht op is, blijft het een heerlijk, verteerbare wijn om nog lang mee na te tafelen.

Ingredienten

4
Personen

Gebakken vijgen met kruidenroomkaas in portsiroop

  • 200 ml rode port
  • 8 el honing
  • 16 walnoten
  • 150 g kruidenroomkaas
  • 1 citroen
  • 0.5 el olijfolie
  • 6 verse blauwe vijgen
  • 8 kleine blaadjes basilicum
Geef je waardering
0