De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

eendenborst met sinaasappelsaus, aardappelpuree en worteltjes

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Snijd de eendenborst met een scherp mes kruislings in op de velkant. Zorg ervoor dat je het vlees onder de vetlaag niet raakt. Bestrooi het vlees met peper en zout. Leg de eendenborst op de vetkant in de koekenpan. Draai om na 7 minuten en bak de andere kant in circa 4 minuten ook goudbruin. Pak het vlees in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

60 min kooktijd
Eendenborst met sinaasappelsaus, aardappelpuree en worteltjes

Een recept van

Hugo Kennis

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Snijd de eendenborst met een scherp mes kruislings in op de velkant. Zorg ervoor dat je het vlees onder de vetlaag niet raakt. Bestrooi het vlees met peper en zout. Leg de eendenborst op de vetkant in de koekenpan. Draai om na 7 minuten en bak de andere kant in circa 4 minuten ook goudbruin. Pak het vlees in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in stukken. Breng aan de kook met koud water en zout en laat 20 minuten koken. Verwarm de melk met 75 gram van de boter. Giet de aardappels af en stamp fijn met de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schrap de wortels en snijd er met een mesje mooie ovale worteltjes van. Kook de worteltjes 10 minuten in kokend water met zout en giet af. Smelt ondertussen de rest van de boter met de suiker in een koekenpan. Voeg de worteltjes toe als de suiker gesmolten is. Breng op smaak.

Schil ondertussen de oranje schil van 1 van de sinaasappels met een dunschiller. Snijd de schil vervolgens in ragfijne reepjes.

Schil twee sinaasappels met een scherp mesje en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Knijp de vliezen goed uit boven een kommetje en voeg daar het sap van de overgebleven sinaasappel en het opgevangen sap aan toe.

Doe de sinaasappelschil in de pan waarin de eend gebakken is, verwarm op middelhoog vuur en blus af met de balsamico en de sinaasappellikeur. Voeg het sinaasappelsap toe en laat inkoken op hoog vuur. Voeg op het laatst de klontjes boter toe, roer goed door en haal van het vuur. Breng op smaak.

Snijd de eend in schuine plakjes, verdeel over 4 borden en schenk wat saus erover. Serveer met de aardappelpuree en de worteltjes en de rest van de saus ernaast. Garneer desgewenst met roosjes, sterretjes en plakjes tomaat, cherrytomaat, radijs en sinaasappel.

In De Worsten van Babel on Tour nemen 24Kitchen chef Hugo Kennis, Marius & Jasper Gottlieb ons 10 weken mee op een culinaire roadtrip door Europa. 

De Worsten van Babel zijn de uitdaging aangegaan om zonder geld, al kokende en klussende, aan te komen op hun einddoel in Spanje: een reservering in een van de beste restaurants ter wereld: Mugaritz van chef Andoni Aduriz. Er zijn twee dingen die vast staan: ze hebben een foodtruck om mee door Europa te reizen en ze hebben een reservering in het restaurant.

Onderweg ontdekken ze de lokale cultuur en bijbehorende gerechten. Om geld te verdienen voor hun reis gaan ze koken en werken voor de locals op de plekken die ze aandoen: op straat, met privé diners, op markten, op een camping bbq, een verjaardag. Alles moet uit de kast gehaald worden om geld en benzine te verdienen. Om te weten wat de lokale bewoners lekker vinden moet er wel gezocht worden naar mooie ingrediënten en recepten. Lukt het ze om binnen de tijd de reis af te leggen?

De locaties

Om bij hun einddoel te komen reizen de jongens van plek naar plek. Per dag leggen ze zoveel mogelijk kilometers af, afhankelijk van hoeveel geld ze bij elkaar hebben kunnen sprokkelen op de vorige locatie. 

De Worsten beginnen hun reis in Amsterdam, waarna ze belanden bij hun eerste 'echte' locatie: het idyllische Kruiskerke, ten Westen van Gent. De reis verloopt niet helemaal zoals gepland, zo krijgen ze onderweg pech en duurt het even voordat ze een plek hebben gevonden om geld voor de benzine verdienen. 

Na bij slagerij Gaston van de Walle in Kruiskerke zelf Gentse penzen (worsten) te hebben gedraaid, gaan ze de markt op van Gent waar ze de lekkerste broodjes worst, ingelegde venkel en een heerlijke peterselie-kervelmayo verkopen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker