Deze Duitse pastei komt oorspronkelijk uit de wijngebieden van Duitsland. Leuk feitje: het werd traditioneel gemaakt door de vrouw van de druivenplukker. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Vulling

  • 25 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 kg kippendijen zonder bot
  • 2 klontjes boter
  • 1 scheut olijfolie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g gerookt spek
  • 30 g bloem
  • 1 fles witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 1 el mosterd
  • 300 g aardappels
  • 2 meiknollen
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 4 takjes bladpeterselie
  • 50 g kleine augurken

Deeg

  • 150 g volkorenmeel
  • 135 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 g boter
  • 100 g volle kwark
  • 1 el azijn
  • 1 el koud water
  • 1/2 tl zout
  • 1 eidooier
  • 1 klein scheutje room of melk

Extra nodig

  • braadpan
  • ronde ovenschaal

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 15 minuten

Vulling

Stap 1:
Week de gedroogde paddenstoelen in 100 ml koud water. Snijd de kippendij in repen. Smelt de helft van de boter in een braadpan en voeg de olie toe. Bak de kip om en om goudbruin. Haal de kip uit de braadpan en leg op een bord.

Stap 2:
Snijd de ui in halve ringen en de knoflook grof. Snijd het spek in stukjes. Bak de ui, knoflook en het spek ongeveer 2 minuten en voeg de kip weer toe. Voeg de bloem toe en bak al roerend ongeveer 2 minuten. Blus af met de witte wijn en de slagroom. Voeg de mosterd en de geweekte paddenstoelen samen met het vocht toe. Breng de inhoud van de pan tegen de kook aan en laat de kip met het deksel op de pan op laag vuur in ongeveer 45 minuten garen.

Stap 3:
Snijd de aardappels in partjes en kook in ongeveer 10 minuten gaar. Snijd de meiknollen in partjes en kook ongeveer 1 minuut. Snijd de paddenstoelen in stukken. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen ongeveer 4 minuten. Hak de peterselie. Snijd de augurken in plakjes.

Stap 4:
Schep de kipvulling over in een vuurvaste schaal, maar laat het grootste deel van de saus achter. Verdeel de voorgekookte aardappels, de partjes gekookte meiknol en de gebakken paddenstoelen over de kipvulling. Verdeel de plakjes augurk erover en bestrooi met gehakte peterselie. Breng de saus deze indien nodig verder op smaak met peper en zout. Voeg maizena toe wanneer de saus te dun is. Giet de saus vervolgens over de vulling totdat deze ongeveer half onder staat. Dek de vulling af met plasticfolie en laat de schaal volledig afkoelen.

Deeg

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 190 °C, boven en onderwarmte.

Stap 2:
Meng het meel, bloem, bakpoeder, boter, kwark, azijn, water en het zout. Kneed kort door tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3:
Bestuif met aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak met een dikte van ongeveer 5 mm. Snijd eerst een grote ronde plak uit om de bovenkant van de ovenschaal mee bedekken. Snijd vervolgens een lange reep van het deeg en leg deze op de rand van de ovenschaal. Druk het deeg stevig aan zodat het goed op de rand bevestigd zit.

Stap 4:
Meng de eidooier met een scheut room of melk. Bestrijk het deeg op de rand en leg daarna de grote plak deeg erop. Vouw de rand decoratief om waardoor het deeg ook goed aan de schaal wordt vastgedrukt.

Stap 5:
Maak met de rest van het deeg mooie versieringen naar eigen ontwerp. Maak een gaatje of enkele inkepingen in het midden van de ronde deegplak om stoom erdoor te laten. Bestrijk het deeg royaal met eistrijksel. Bak de taart in de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

104
Winzerpastete
Winzerpastete