Dadeltaart uit Tolga & dadelshake met sinaasappelsap en dadelshake met karnemelk

3
Makkelijk

Bereidingswijze

15 minuten kooktijd
2 uur en 15 minuten totale tijd

Dadelshake met sinaasappel
Ontpit de dadels, snijd ze in stukjes en leg in een kan. Schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg naar smaak oranjebloesemwater en/of kaneel toe Laat 1-2 uur trekken en koud worden in de koelkast. Pureer het geheel met de staafmixer of in de blender tot een schuimige shake.

Dadelshake met karnemelk
Schenk de karnemelk in een blender en voeg de dadels en kardemonpoeder toe. Pureer tot een gladde schuimige shake. Serveer gekoeld.

Dadeltaart
Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een lage taartvorm in met wat boter. Leg de plakjes deeg op elkaar op een bebloemd aanrecht en rol uit tot een cirkel. Bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd overtollig deeg weg. Zet het deeg weer even in de koelkast zodat het wat harder wordt. Prik de taartbodem in met een vork en bak de taart in de oven in circa 10 minuten lichtbruin.

Snijd de vijgen fijn. Ontpit de dadels en leg enkele dadels apart voor de garnering. Snijd de overige dadels fijn. Prak de dadels, vijgen, gedroogde oregano en de boter tot een dikke pasta. Verdeel de dikke pasta over de voorgebakken taartbodem. Halveer de achtergehouden dadels en verdeel over de vulling. Strooi er nog wat oregano over.

Bak de taart in circa 10 minuten goudbruin. Serveer met crème fraîche.

TIP: Het is lekker om hierbij kruidige Saharathee te schenken.

Ingredienten

4
Personen

Dadelshake met sinaasappelsap

  • 50 g zachte dadels
  • 1 l vers sinaasappelsap
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 0.5 el kaneel

Dadelshake met karnemelk

  • 1 l karnemelk
  • 10 zachte dadels zonder pit
  • 1 snufje kardemompoeder

Dadeltaart

  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 300 g gedroogde vijgen
  • 300 g dadels
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el zachte boter
  • crème fraîche

Extra nodig

  • lage taartvorm
  • extra boter om in te vetten
  • staafmixer
  • blender
Geef je waardering
3