Deze lekkere citroen-meringuetarteletten maken je dag meteen beter. Het is daarbij ook nog eens glutenvrij. 

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

4
Personen

Glutenvrij deeg

  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 3 el koud water
  • 150 g fijn amandelmeel
  • 116 g glutenvrij bakmeel
  • 1 el suiker
  • 60 g koud water of plantaardige melk
  • 1 snufje zout

Lemoncurd

  • 150 g kristalsuiker
  • 3 citroenen (sap en rasp)
  • 4 eieren
  • 150 g roomboter

Witte chocolade

  • 200 g witte chocolade

Italiaanse meringue

  • 50 g eiwit
  • 100 g kristalsuiker
  • 35 ml water

Garnering

  • 1 citroen

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Glutenvrij deeg 
Meng het gemalen lijnzaad met het water en laat dit 10 minuten staan. Doe in een aparte kom amandelmeel, glutenvrij meel, zout en suiker. Voeg dit toe aan het lijnzaadmengsel en kneed tot het een mooie bol wordt. Stort het deeg uit op het aanrecht en rol uit met een deegroller. Leg het in de taartvormpjes en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de bodem goudbruin voor 20 minuten op 180 °C hetelucht. Laat de bodem 30 minuten afkoelen. 

Lemoncurd 
Breng de suiker met het citroensap en -rasp aan de kook (je hebt zo’n 120 g sap nodig). Klop de eieren los en schenk hier al roerend het hete citroensap op. Breng al roerend opnieuw aan de kook op halfhoog vuur. Haal van het vuur en meng dan de boter in blokjes erdoor. 

Witte chocolade 
Smelt de witte chocola au bain marie en bestrijk de bodem van de tartelettes in zodat de bodem krokant blijft. Laat de chocola een beetje uitharden en vul ze met de lemoncurd. 

Italiaanse meringue 

Stap 1: 
Breng de suiker met het water in een steelpan aan de kook. Klop het eiwit op hoge snelheid wanneer de siroop 115 °C heeft bereikt. Wanneer de siroop 121°C is verlaag je de snelheid van de mixer en giet je de hete siroop in een dunne straal in de kom. Verhoog de snelheid weer en klop de meringue door tot deze is afgekoeld. 

Stap 2: 
Doe de meringue in een spuitzak met St-Honoré-spuitmond. Spuit kleine kronkels meringue op de tartelettes en karamelliseer met een gasbrander. 

Stap 3: 
Rasp wat verse citroen over tartelettes vlak voor het serveren. 

Geef je waardering

20
TARTELETTE MET CITROEN.jpg
TARTELETTE MET CITROEN 2.jpg