Deze lekkere citroen-meringuetarteletten maken je dag meteen beter. Het is daarbij ook nog eens glutenvrij. 

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

7
Personen

Tartelette bodems

  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 3 el koud water
  • 150 g fijn amandelmeel
  • 116 g glutenvrij bakmeel
  • 1 el suiker
  • 60 g koud water of plantaardige melk
  • 1 snufje zout

Lemoncurd

  • 150 g kristalsuiker
  • 3 citroenen (sap en rasp)
  • 4 eieren
  • 150 g roomboter, in kleine blokjes
  • 200 g witte chocolade

Italiaanse meringue

  • 50 g eiwit
  • 100 g kristalsuiker
  • 35 ml water
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • 7 taartvormpjes met losse bodem van 10 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Tartelette bodems
1) Meng het gemalen lijnzaad met het water in een kommetje en laat 10 minuutjes staan.

2) Doe in een andere kom de amandelmeel, glutenvrij meel, zout en suiker bij elkaar.

3) Voeg dit toe aan het lijnzaadmengsel en kneed tot een mooi deeg.

4) Als het deeg te droog is, dan kun je wat extra water toevoegen. Is het deeg te nat? Voeg dan een beetje extra bloem toe.

5) Verwarm ondertussen de oven voor 180 graden (hetelucht).

6) Stort het deeg uit op het aanrecht en rol uit met een deegroller tot een grote lap. Steek of snijd 7 cirkels uit het deeg, leg deze rondjes deeg in de taartvormpjes en druk voorzichtig aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

7) Bak de bodempjes tot goudbruin, ongeveer 20 minuten op 180 graden (hetelucht).

8) Laat de bodempjes ongeveer 30 minuten afkoelen.

Lemoncurd
1) Breng de suiker met de citroensap en rasp in een pan aan de kook. Klop de eieren los in een kom en schenk hier al roerend, voorzichtig, het hete citroensap op. Giet terug in de pan en breng al roerend opnieuw aan de kook, op halfhoog vuur. Haal van het vuur en roer de blokjes boter erdoorheen – niet allemaal tegelijk!

2) Smelt de witte chocolade au bain marie en bestrijk hiermee de bodem van de taartjes. Hierdoor blijft de bodem krokant.

3) Laat de chocola een beetje uitharden en vul de taartjes vervolgens met de lemon curd. Dit kan met een lepel of extra mooi met een spuitzak.

Italiaanse meringue
1) Breng de suiker met het water in een steelpannetje aan de kook.

2) Klop ondertussen de eiwitten in een mixer, op hoge snelheid. Zodra de siroop 121 °C heeft bereikt (dit meet je met een suikerthermometer), verlaag je de snelheid van de mixer en giet je de hete siroop in een dunne straal in de kom. Pas op: heet!

3) Verhoog de snelheid van de mixer weer en klop de meringue door tot deze is afgekoeld.

4) Doe de meringue in een spuitzak met een (St-Honoré) spuitmond. Spuit kleine kronkels meringue op de taartjes en karamelliseer met een gasbrandertje.

5) Rasp wat verse citroen (of limoen) over de citroen meringue taartjes, net voordat je ze serveert.

Geef je waardering

29
TARTELETTE MET CITROEN.jpg
TARTELETTE MET CITROEN 2.jpg