De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

brabants worstenbrood van houben

Brabantse worstenbroodjes zijn écht altijd lekker: voor ontbijt, lunch, diner maar natuurlijk vooral bij de borrel.

107 min voorbereidingstijd
45 min kooktijd
Worstenbroodjes

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

Van Brabantse worstenbroodjes worden er jaarlijks zo'n 25 miljoen gegeten. Met dit recept van Houben kun je ze eenvoudig thuis maken. 

Bereidingswijze

1. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en een 1⁄2 tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed het dan iets langer.

2. Verdeel het deeg in 10 porties en rol die tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 minuten rijzen.

3. Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, 1 ei, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehakt- mengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.

4. Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht. Rol de worstenbroodjes met twee handen voorzichtig over het werkblad zodat de naden goed sluiten.

5. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven tot 230 °C.

6. Klop het laatste ei met 1 el water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten rusten. Eet warm of koud.

Tip
Om Mienekes (mini's) te maken, ‘snijd’ je met je pink (hand rechtop) een heel worstenbroodje doormidden, terwijl je een ‘zagende’ beweging maakt. Serveer de Mienekes na het bakken warm bij de borrel.

Dit recept komt uit het boek Nederland Kookboek.
De lekkerste lokale producten en gerechten door Laura de Grave. 
Uitgeverij Brandt, €30,-
Fotografie: Hans de Kort 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker