1. Italiaanse pizza

Het begon allemaal... In Italië, natuurlijk. Hoelang geleden is niet helemaal bekend, maar in de 19e eeuw werd in elk geval de bekendste pizza geboren: Pizza Margherita. Vernoemd naar en gemaakt voor de koningin van dat moment, in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood van de tomatensaus, wit van de mozzarella en groen van de basilicum. Sindsdien is dit de basis voor vele andere pizza's. 

Pizza Margarita

2. Duitse Flammekuchen

De Flammekuchen, of ook wel tarte flambé, komt oorspronkelijk uit het grensgebied van Frankrijk en Duitsland. De dunne pizza werd vroeger op vlammen gebakken en belegd met crème fraîche, gerookte spekjes en ui. Je kan daar natuurlijk de lekkerste ingrediënten aan toevoegen, maar less is more! De basisversie is eigenlijk al heel smaakvol.

Tarte flambee

3. Turkse pizza

De lahmacun is in Nederland bekend als Turkse pizza. De pizza is behoorlijk populair in Nederland en wordt gezien als de ideale midnight-snack na een avondje stappen. Het deeg wordt belegd met gehakt een een pittige tomatensaus en vervolgens, lekker praktisch, opgerold. Al wordt ook deze pizza vaak gewoon plat gegeten. 

Lahmacun van Perry

4. Franse pissaladière

De Fransen toverden de pizza om tot een heerlijke pissaladière. Belegd met gekarameliseerde ui en ansjovis op een laagje tapenade van zwarte olijven. In de linkerhand een stuk pissaladière en in de rechter een heerlijke Franse wijn. Het goede leven. 

Miniatuurvoorbeeld

5. Japanse okonomiyaki

De okonomiyaki doet denken aan een pizza, maar wordt stiekem ook wel gezien als een Japanse pannenkoek. Hoe je het ook wilt noemen, het gerecht barst van de verschillende groenten en vormt een heerlijke maaltijd. 

Miniatuur

6. Siciliaanse sfincione

In Sicilië eten ze niet alleen maar de Italiaanse pizza, maar de sfincione. Deze pizza wordt gebakken in een pan en heeft meestal een vierkante vorm, maar soms ook rond. Het heeft een beetje een sponsachtige structuur. 

Sfincione

7. Kroatische soparnik

Soparnik is een traditionele Kroatisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerecht. Gevuld met enkel snijbiet, ui en peterselie. Natuurlijk zijn er talloze variaties op gemaakt over de jaren. 

Soparnik

8. Catalaanse coca

Coca is de Catalaanse versie van een pizza. Het komt in verschillende soorten en maten, maar de meestvoorkomende vorm is een langwerpige soort van flatbread. De coca wordt meestal gegeten tijdens lokale feestdagen. 

Coca