De Italiaanse Pizza Margarita kennen we inmiddels allemaal. Maar door de jaren heen heeft het deeggerecht zich over de wereld verspreid. Beïnvloed door ingrediënten, technieken en smaken uit alle delen van de wereld, zijn er vele interessante versies ontstaan. Met beleg variërend van kaas tot vis en van pittige tot zoet. Opgerold, opgevouwen, groot, klein, het is allemaal mogelijk. In alle gevallen bijzonder lekker.
Wereldse pizza's: ken jij ze allemaal?

1. Italiaanse pizza
Het begon allemaal... In Italië, natuurlijk. Hoelang geleden is niet helemaal bekend, maar in de 19e eeuw werd in elk geval de bekendste pizza geboren: Pizza Margherita. Vernoemd naar en gemaakt voor de koningin van dat moment, in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood van de tomatensaus, wit van de mozzarella en groen van de basilicum. Sindsdien is dit de basis voor vele andere pizza's.

2. Duitse Flammekuchen
De Flammekuchen, of ook wel tarte flambé, komt oorspronkelijk uit het grensgebied van Frankrijk en Duitsland. De dunne pizza werd vroeger op vlammen gebakken en belegd met crème fraîche, gerookte spekjes en ui. Je kan daar natuurlijk de lekkerste ingrediënten aan toevoegen, maar less is more! De basisversie is eigenlijk al heel smaakvol.

3. Turkse pizza
De lahmacun is in Nederland bekend als Turkse pizza. De pizza is behoorlijk populair in Nederland en wordt gezien als de ideale midnight-snack na een avondje stappen. Het deeg wordt belegd met gehakt een een pittige tomatensaus en vervolgens, lekker praktisch, opgerold. Al wordt ook deze pizza vaak gewoon plat gegeten.

4. Franse pissaladière
De Fransen toverden de pizza om tot een heerlijke pissaladière. Belegd met gekarameliseerde ui en ansjovis op een laagje tapenade van zwarte olijven. In de linkerhand een stuk pissaladière en in de rechter een heerlijke Franse wijn. Het goede leven.

5. Japanse okonomiyaki
De okonomiyaki doet denken aan een pizza, maar wordt stiekem ook wel gezien als een Japanse pannenkoek. Hoe je het ook wilt noemen, het gerecht barst van de verschillende groenten en vormt een heerlijke maaltijd.

6. Siciliaanse sfincione
In Sicilië eten ze niet alleen maar de Italiaanse pizza, maar de sfincione. Deze pizza wordt gebakken in een pan en heeft meestal een vierkante vorm, maar soms ook rond. Het heeft een beetje een sponsachtige structuur.

7. Kroatische soparnik
Soparnik is een traditionele Kroatisch gerecht. Het is eigenlijk een heel simpel gerecht. Gevuld met enkel snijbiet, ui en peterselie. Natuurlijk zijn er talloze variaties op gemaakt over de jaren.

8. Catalaanse coca
Coca is de Catalaanse versie van een pizza. Het komt in verschillende soorten en maten, maar de meestvoorkomende vorm is een langwerpige soort van flatbread. De coca wordt meestal gegeten tijdens lokale feestdagen.

Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?