Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
De auteurs stellen dat hun bevindingen onverenigbaar zijn met modieuze diëten met weinig koolhydraten. Het onderzoek werd geleid door professor Jim Mann van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, meldt de Britse krant The Guardian. Dit team deed ook een groot onderzoek naar suiker, dat resulteerde in een wereldwijde suikertaks.
Suikers zijn slechte koolhydraten, maar vezels zijn goede koolhydraten die levens redden en hun reputatie lijdt onder die van suiker. Professor Mann zei tegen de Britse krant dat zijn onderzoek ‘substantieel bijdraagt aan de discussie’. "We hebben hier een sterk bewijs dat een dieet met veel vezels - dat voor de meerderheid van de mensen vrij veel koolhydraten bevat - je beschermt tegen een scala aan ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker."
Dat betekent niet dat de ‘dieetoorlog’ nu voorbij is, voorspelt Mann. Er zijn enorme commerciële belangen.
Lees ook: Waarom je geen tv moet kijken tijdens het eten >
Vezels
Het onderzoek laat zien dat we op zijn minst 25 tot 29 gram vezels per dag moeten eten en dat er aanwijzingen zijn dat meer dan 30 gram nog beter is. De meeste mensen komen niet tot 20 gram per dag.
Bij de mensen die de meeste vezels binnenkregen, liet een analyse een 15 tot 30 procent minder gevallen van overlijden zien in vergelijking met mensen die de minste vezels aten. Bij hartziekten, beroertes, welvaartsdiabetes en darmkanker was een vermindering van 16 tot 24 procent te zien.
Het is erg moeilijk voldoende vezels binnen te krijgen met een dieet dat zuinig omspringt met koolhydraten, zonder supplementen te slikken, zegt Mann. Hij stelt dat het wel mogelijk is genoeg vezels tot je te nemen via fruit en groenten.
Lees ook: Lekkere en makkelijke koolhydraatarme-recepten >