Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Spekblokjes zijn weerbarstige krengen. Qua smaak maakt het weinig uit hoe je ze snijdt. Maar de vorm is des te doorslaggevender voor de samenhang van je baksel. "Als het van die perfecte rechthoekjes zijn, heeft je liaison - de bindende saus - te weinig houvast", legt kookdocent Ferry Wijsman uit. "Je quiche valt dan al heel snel uit elkaar. Voor een beter geheel moet je lengte creëren. Mooie reepjes spek en prei dus."
Het is slechts een van de slimme trucs die Wijsman zijn studenten aan de Haagse Horeca Academie op het hart drukt wanneer de quiche op het lesprogramma staat.
Nog zo’n truc: de bodem altijd even zonder vulling voorbakken in zijn vorm. "Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het deeg alle vocht uit je vulling opzuigt", legt collega-docent Jörgen van der Veer uit. "Hij wordt dan vreselijk zompig."
Wijsman: "Doe daarom ook altijd roomboter in je deeg. Dat zorgt ervoor dat je bodem extra waterafstotend wordt."
1. Albert Heijn
Cijfer: 7,5
Prijs: €3,15 voor 300 g
Een mooi ambachtelijk uiterlijk en een uitstekend gegaarde korst. Qua kaas en spek goed in balans zonder overdreven uitgesproken te zijn. Fijn knapperig uitje ook.
2. Jumbo
Prijs: 7
Cijfer: €3,82 voor 400 g
De bodem is krokant, al is de liaison wat losgekomen van de rand en gesouffleerd. Het pepertje, de kaas en het decoratieve spekstrookje bevallen. Helaas is het mondgevoel meer omelet dan quiche.
3. Lidl
Cijfer: 6
Prijs: €2,89 voor 300 g
Prima uiterlijk: mooi gekleurd en met fijne sliertjes spinazie. De bodem heeft wat lichte vochtproblemen, maar zonder grote gevolgen. De smaak is helaas te flauw en ei-achtig. Toch maar wat kaas erbij?
4. Plus
Cijfer: 5
Prijs: €3,15 voor 300 g
Het deeg is niet voorgebakken: de rand is gaar, de bodem niet. De taart lijkt bovendien maar voor de helft gevuld met liaison, die ook nog eens te zout is. Geen dooreter.
5. Aldi
Cijfer: 4,5
Prijs: €2,49 voor 300 g
Evenmin een voorgebakken korst en dus ongelijk gegaard. Het deeg is zompig, en tegelijkertijd stroef in de mond. Heel saai van smaak ook: een soort hartig zandkoekje zonder kaassmaak. Valt uiteen.
De jury
Jörgen van der Veer (54) Collega-docent aan de Horeca Academie en zelfstandig kookcoach.
Ferry Wijsman (37) Freelance kookdocent, kok, cateraar en wildplukker.