Stress zorgt er niet altijd voor dat je meer gaat eten, op de korte termijn kan het zelfs de eetlust stoppen. Het zenuwstelsel stuurt berichten naar de bijnieren om het hormoon epinefrine, oftewel adrenaline, te produceren. De bijnier kan dit aangezien het een kleine klier op de nier is, die hormonen produceert. De aanmaak van adrenaline zorgt ervoor dat het lichaam in een verhoogde fysiologische toestand komt, waarbij het verlangen naar eten tijdelijk in de wacht wordt gezet.

De eetlust houdt aan

Als stress aanhoudt, kan het er echter voor zorgen dat je juist meer gaat eten. De bijnieren geven dan namelijk een ander hormoon af, genaamd cortisol. Dat hormoon verhoogt de eetlust en kan de motivatie verhogen, maar ook je motivatie om te eten. Het niveau cortisol daalt normaal gesproken na een stressvolle situatie, maar als de stress aanblijft, kan de cortisol hoog blijven en dus ook de eetlust en motivatie om te eten aanhouden.

Lees ook: Dit onwaarschijnlijke product blijkt goed te zijn voor je darmen

Verder zijn er meerdere studies die hebben aangetoond dat stress ook de voorkeur van voedsel aantast. In stressvolle periodes consumeren we over het algemeen meer voedsel met veel vet, suiker of beide. Hoge cortisolniveaus, in combinatie met hoge insulineniveaus, kunnen hier verantwoordelijk voor zijn.

Wat te doen?

Als tip tegen stress eten, draagt Harvard Medical School aan om voedsel dat rijk is aan suiker en vetten niet meer in huis te hebben tijdens stressvolle periodes. Tenslotte, zouden ook meditatie, sporten, maar vooral sociale interacties bijdragen aan het tegengaan van stress.

Miniatuurvoorbeeld