Dit wil niet zeggen dat ouders nu de luiers van hun kinderen moeten bewaren. Het onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse Wake Forest School of Medicine, trok de conclusies namelijk uit proeven die werden uitgevoerd op muizen. Bij mensen zijn de korte- en langetermijneffecten (nog) niet bekend.

Lees ook: 5 x tips voor gezond, licht én lekker eten

De onderzoekers keken naar 321 verschillende soorten bacteriën in de babypoep en hieruit selecteerden ze 10 stammen van twee ‘goede’ bacteriën. Hiermee creëerden zij een mix. Zij  constateerden dat de productie van korte-keten vetzuren verhoogde. Deze vetzuren dragen onder andere bij aan een betere spijsvertering.

Mix van babypoep

Onderzoeker Hariom Yadav laat weten dat de studie een stap in de goede richting is. “Dit werk levert het bewijs dat deze probiotica kunnen worden gebruikt voor menselijke ziekten die samenhangen met een verstoorde darm-balans”, aldus Yadav. Hiernaast is er nog een groot voordeel. “Baby's zijn meestal behoorlijk gezond en lijden duidelijk niet aan ouderdomsziekten, zoals diabetes en kanker”, gaat Yadav verder. "En, natuurlijk, hun poep is direct beschikbaar.”

Meer onderzoek nodig

Ondanks dat de studie de positieve kanten van probiotica belicht, is er enige voorzichtigheid geboden. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat de gezondheidsclaims rondom probiotica onvoldoende ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Daarom zijn meer onderzoeken nodig om de daadwerkelijk gevolgen van probiotica vast te stellen en dus is een probiotica van babypoep nog niet de oplossing.

Miniatuurvoorbeeld