Knoflook garen

Knoflook kun je op allerlei manieren gebruiken in je gerecht. Van fijngesneden door je pastasaus tot rauw, geraspt door de knoflooksaus. Deze laatste manier is voor velen echter te scherp. Door knoflook te garen voordat je het aan je gerecht toevoegt behoud je de knoflooksmaak, maar blijft de scherpe nasmaak uit. Het garen van knoflook kan op twee simpele manieren.

Knoflook konfijten

De kookterm 'konfijten' kan verwijzen naar een eeuwenoude conserveringstechniek waarbij fruit wordt ingelegd in suiker. Maar ook vlees kan ook worden gekonfijt door het te garen in dierlijk vet. Een goed voorbeeld hiervan zijn gekonfijte kippenpoten uit de oven.

Het konfijten van knoflook is de vegetarische variant op de kippenpoot. Door de gepelde knoflooktenen op lage temperatuur te garen in olie ontstaat er gekonfijte knoflook. Dit kan zowel in de oven als in een pannetje op het vuur. Het eindresultaat: boterzachte, zoete knoflooktenen die je zo kunt uitsmeren over je boterham. Fijne bijkomstigheid is dat de olie waar je de knoflooktenen in konfijt gebruikt kan worden als knoflookolie om in te bakken. 

Let op: gekonfijte knoflook kan, mits schoon gewerkt en snel terug gekoeld, zo'n 2 weken bewaard worden in een schone pot in de koelkast. Bewaar gekonfijte knoflook niet langer dan dat. Verse knoflook kan sporen van de bacterie Clostridium Botulinium bevatten. Deze bacterie gedijt goed in olie, waarop er een risico op botulisme ontstaat.

Knoflook roosteren

Naast konfijten kun je knoflook ook poffen in de oven. Deze manier vergt minder gepel. Je snijdt het topje van de knoflook af, waardoor de tenen zichtbaar worden. Hierna schenk je wat olie in de knoflookbol. Deze rol in je in aluminiumfolie en pof je in de oven op 160 graden Celsius voor ongeveer een uur. 

Na een uur is de knoflook zacht en kun je de bol zo 'uitknijpen'. De smaak is vergelijkbaar met gekonfijte knoflook en ideaal om te verwerken in sauzen, boters en soepen. In de video hieronder zie je hoe het in zijn werk gaat.