Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
24K banner
24K banner
24kitchen tv
  1. Home
  2. Populair
  3. Veilig gourmetten
De basis van koken

Veilig gourmetten

Veilig gourmetten
Veilig gourmetten

Het gourmetstel staat in het midden, de pannetjes staan te pruttelen. Dat wordt een gezellig feestje. Maar kijk ook met gourmetten en steengrillen goed uit voor voedselinfecties. Met deze tips verklein je de kans op een voedselinfectie of andere vervelende klachten.

Was je handen
Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen goed met water en zeep. Was ze ook na toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.

Goed verhitten
Let goed op vlees, vis en kip goed doorbakken is. Goed verhitten is belangrijk. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Eet ook geen vlees of vis met zwarte randjes. Dat kan schadelijke stoffen bevatten, zoals PAK’s.

Pannen en bestek
Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauwe en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik een vork voor rauw vlees en een vork voor bereid vlees.

Zet het koel
In een warme temperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Zet je hapjes zo snel mogelijk in de koelkast als je gasten klaar zijn met eten. En zorg dat je koelkast koud genoeg staat: 4 graden is ideaal. Met die temperatuur krijgen schadelijke bacteriën minder kans zich te ontwikkelen.

Kliekjes
Heb je eten over? Neem met rauwe vis en rauw vlees dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen geen risico en gooi het weg. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 a 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.

Porties
Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Een tip: Wacht eerst tot de oude hapjes op zijn en vraag of je gasten zin hebben in nieuwe hapjes. Als ze genoeg hebben gehad, dan kun je de nieuwe in de koelkast laten staan. Dat is veel veiliger.

Deze foodfact wordt je aangeboden door Het Voedingscentrum.

Meer inspiratie

  • 12 herkenbare (en hilarische!) frustraties tijdens het gourmetten
    Nieuws
  1. Stoofperen: 7x de lekkerste gerechten met stoofpeer
  2. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  3. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  4. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  5. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  6. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  7. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  8. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  9. Kersthapjes
  10. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  11. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  12. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  13. Koken met munt
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 6 x de lekkerste zoete baksels
  16. Wauw! Deze 10 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Twitter (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Op interesse gebaseerde advertenties
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C