Veilig gourmetten
Het gourmetstel staat in het midden, de pannetjes staan te pruttelen. Dat wordt een gezellig feestje. Maar kijk ook met gourmetten en steengrillen goed uit voor voedselinfecties. Met deze tips verklein je de kans op een voedselinfectie of andere vervelende klachten.
Was je handen
Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen goed met water en zeep. Was ze ook na toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.
Goed verhitten
Let goed op vlees, vis en kip goed doorbakken is. Goed verhitten is belangrijk. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Eet ook geen vlees of vis met zwarte randjes. Dat kan schadelijke stoffen bevatten, zoals PAK’s.
Pannen en bestek
Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauwe en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik een vork voor rauw vlees en een vork voor bereid vlees.
Zet het koel
In een warme temperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Zet je hapjes zo snel mogelijk in de koelkast als je gasten klaar zijn met eten. En zorg dat je koelkast koud genoeg staat: 4 graden is ideaal. Met die temperatuur krijgen schadelijke bacteriën minder kans zich te ontwikkelen.
Kliekjes
Heb je eten over? Neem met rauwe vis en rauw vlees dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen geen risico en gooi het weg. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 a 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.
Porties
Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Een tip: Wacht eerst tot de oude hapjes op zijn en vraag of je gasten zin hebben in nieuwe hapjes. Als ze genoeg hebben gehad, dan kun je de nieuwe in de koelkast laten staan. Dat is veel veiliger.
Deze foodfact wordt je aangeboden door Het Voedingscentrum.