Pasta koken

Pasta hoor je in ruim water te koken, zo is ons aangeleerd. De algemene verklaring hiervoor is dat te weinig water ervoor kan zorgen dat de pasta aan elkaar gaat kleven door het zetmeel dat vrijkomt. Maar klopt dit wel? Harold McGee, een Amerikaanse schrijver en vooral bekend door zijn werk over voedingswetenschap besloot de proef op de som te nemen.

Het experiment

McGee kwam tot de conclusie dat het eindresultaat met minder water niet onder deed van de authentieke kookmethode. Het water bevatte wél meer zetmeel. ,,Maar hoe zetmeelrijk het kookwater ook is, de pasta zelf is altijd zetmeelrijker. Pasta zal plakkerig blijven totdat er saus of olie aan te pas komt.'' 

Waag het overigens niet om het pastawater weg te laten lopen in de gootsteen. Vang het op! Dit zetmeelrijke water is de perfecte basis voor een romige pastasaus óf kun je gebruiken om brood mee te bakken, zo tipt Nigella Lawson.

Wel maakt McGee één kanttekening voor het koken van pasta in minder water. ,,Het is nodig om pasta te blijven roeren tijdens het koken.'' Het kost dus minder tijd om het geheel aan de kook te brengen maar vraagt wel om extra aandacht.