Koolhydraten

Je kunt koolhydraten in pasta inderdaad zo tweaken waardoor het gezonder wordt. Om te begrijpen waarom, is het belangrijk om te weten waar koolhydraten uit bestaan. In het boek Kusje erop worden koolhydraten uiteengezet in drie groepen. Te beginnen met Suikers. ,,Deze worden snel in het lichaam opgenomen en zorgen daardoor voor een suikerpiek. Als dat vaak gebeurt kan dat leiden tot diabetes type 2.''

Een ander onderdeel van koolhydraten is zetmeel. ,,Dit wordt minder snel opgenomen dan suikers maar kan nog steeds voor een suikerpiek zorgen.'' Dan blijven er nog vezels over. ,,Deze kunnen niet tot nauwelijks worden opgenomen en zorgen voor een goede darmwerking én verminderen het risico op diabetes en vaatziekten.''

Resistent zetmeel

De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink. Daarom zal afgekoelde pasta niet zorgen voor een suikerpiek in tegenstelling tot warme pasta. 

Henk Schols, hoogleraar biochemie van koolhydraten in levensmiddelen voegt hier aan toe: ,,ook als je aardappel of pasta weer opwarmt blijft het zetmeel resistent, het wordt dus niet weer verteerbaar.'' Deze truc werkt overigens voor alle zetmeelrijke producten als bonen en cassave.

Afkoelen en olie toevoegen

Het probleem van afkoelen is natuurlijk de wachttijd. Je zult je maaltijd van te voren moeten klaarmaken. Volgens Schols werkt het snel proberen af te koelen met bijvoorbeeld koud water niet goed. ,,Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.'' Er bestaat nóg een manier om de opname van zetmeel te bemoeilijken volgens Elferink. ,,Door bijvoorbeeld wat vet als olijfolie toe te voegen.'' En laat dat net lekker smaken met pasta. 

Het boek Kusje erop (ISBN: 9789400512597) bevat nog 69 andere gezondheidsmythes en is hier te bestellen