Een bekend Napolitaans gerecht is de spaghetti aglio e olio. Onuitspreekbaar maar hartstikke lekker. De pasta bestaat uit: spaghetti, olijfolie, knoflook met een eventuele toevoeging van chilivlokken. Hoe maak je een gebonden saus met enkel 4 ingrediënten? Het geheim zit hem in de toevoeging van het pastawater.

Het geheim

Het pastawater zit, na het koken van de pasta, vol met zetmeel. Dit zetmeel zorgt ervoor dat twee ingrediënten die in het eerste opzicht niet lekker met elkaar mengen dat uiteindelijk wel doen: spaghetti en olijfolie. Zetmeel werkt als bind- en verdikkingsmiddel. Het resultaat is een gebonden, pittige knoflook-olijfoliesaus. Overigens werkt deze truc niet alleen bij spaghetti aglio e olio, maar bij elke saus. 

Voeg ongeveer 50 tot 100 ml pastawater toe aan je spaghetti en laat inkoken. Is de saus nog te dun? Voeg nog wat extra pastawater toe en laat opnieuw inkoken tot je de gewenste consistentie hebt. In de onderstaande video leggen ze het nog eens haarfijn uit.