Olie en pastawater

Een kleine vragenronde leert ons dat (olijf)olie en zout veelal wordt toegevoegd aan pastawater om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt en dat de pasta eerder gaart.

Helpt het?
Nee. Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven  kleven - en plakt de pasta minder.

Of deze 'coating' van olijfolie wenselijk is, ligt eraan wat je er daarna mee doet. De olie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de saus minder goed mengt met de pasta - mits het een saus is op basis van olie (vergeet in dat geval niet een beetje pastawater toe te voegen aan het mengsel voor binding). Maar in de meeste gevallen kun je olijfolie beter in de keukenkast laten staan. Zo vindt ook onderstaande chef van Business Insider. 

Wat werkt wel?
Kook de pasta in een ruime pan met water en blijf het geheel roeren. Zorg dat je de pasta na het afgieten, warm mengt met de saus. Zo voorkom je een pastabol. 

Zorgt zout ervoor dat de pasta eerder gaart?
Nee. Zout geeft smaak aan het pastawater, maar zorgt er niet voor dat de pasta eerder gaart. Het is inderdaad zo dat het kookpunt van zout water hoger is. Dit geldt alleen bij heel grote hoeveelheden. Het zout in jouw pastawater heeft daarom een verwaarloosbaar effect op het kookpunt.