Tartiflette

De tartiflette komt uit de Franse Alpen. Om precies te zijn de bergen van Savoie. De moderne tartiflette is bedacht in 1980 door kaasmakers en is gebaseerd op een aardappelgratin met aardappel, ui en kaas genaamd Péla. Aan de tartfilette worden een aantal andere ingrediënten toegevoegd als Reblochon-kaas.

 

Buitenlands succes

De kaasmakers voegde aan hun gerecht Reblochon-kaas toe om de populariteit van het product te vergroten. Met succes. De tartiflette werd al snel opgepikt buiten Frankrijk en wordt nu ook in Italië en Zwitserland gegeten. De Nederlander kent de tartiflette voornamelijk als typisch gerecht tijdens het skiën.

Wat zit erin?

Het basisrecept van de tartiflette bestaat uit aardappels, uien, gerookte ham (lardons fumés), witte wijn, Reblochon en crème fraîche of slagroom. Het gerecht maak je door de gefruite uien, wijn, voorgekookte aardappels en ham samen met de room in een pan te doen. Daar gaan plakken kaas overheen en het gerecht wordt daarna afgebakken in de oven.

Je eet de tartiflette gloeiendheet samen met een frisse salade. Wil je het zelf maken? Hieronder vind je het tartiflette-recept van 24Kitchen-chef Hugo Kennis.

La tartiflette met groene kool-kappertjessalade

La tartiflette met groene kool-kappertjessalade

Bekijk