Het feit dat kinderen niet van spruitjes houden is al vaker onderzocht en dat komt doordat we allemaal worden geboren met een aantal smaakvoorkeuren. Hierbij geldt dat kinderen over het algemeen van zoet en zout eten houden en van bitter en zuur niets moeten hebben.

Lees ook: Spannende bereidingen met spruitjes

Dit is bij te sturen door het simpelweg vaker te eten, maar het helpt om je spruitjes niet te koken maar te grillen of te bakken. Gekookte spruitjes worden vaak als sompig en smaakloos gezien, terwijl je ze bij het bakken of grillen, makkelijker op smaak kunt brengen en bovendien hebben ze dan een lekkere bite.

Lekkere spruitjes2

Waar moet je op letten?

  • Je zult de spruitjes eerst nog even gedurende ongeveer 5 minuten moeten koken, vervolgens kun je ze bakken of in de oven grillen.
  • Bij het bakken is vooral van belang om genoeg olie te gebruiken en de temperatuur te laag te houden. De olie zal er namelijk voor zorgen dat de spruitjes sneller karameliseren en dus iets zoeter zullen zijn. Bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verder kun je de spruiten goed op smaak brengen. Met zout bijvoorbeeld. En een beetje ketjap manis of honing.
  • Een hoge temperatuur zorgt er verder voor dat de spruitjes knapperiger worden. Je kunt er dus ook voor kiezen om de spruitjes te grillen in de oven. Ook hier gaan de bovenstaande tips op (zet de oven op 200 °C). Hiernaast is het verstandig om de spruitjes eerst doormidden te snijden en met de opengesneden kant naar beneden te leggen.

Tip: maak bijvoorbeeld dit recept met gebakken spruiten (die iedereen lust!) >