Waarom lusten kinderen geen spruitjes?

Het feit dat kinderen niet van spruitjes houden is al vaker onderzocht en dat komt doordat we allemaal worden geboren met een aantal smaakvoorkeuren. Hierbij geldt dat kinderen over het algemeen van zoet en zout eten houden en van bitter en zuur niets moeten hebben.

Lees ook: Spannende bereidingen met spruitjes

Dit is bij te sturen door het simpelweg vaker te eten. Maar het helpt om je spruitjes niet alleen te koken, maar vervolgens ook te grillen of te bakken. Gekookte spruitjes worden vaak als sompig en smaakloos gezien, terwijl je ze bij het bakken of grillen makkelijker op smaak kunt brengen. Bovendien hebben ze dan een lekkere bite.

Spruitjes koken en bakken: waar moet je op letten?

  • Kook de spruitjes eerst gedurende ongeveer 5 minuten voor je ze kunt bakken of in de oven grillen.
  • Bij het bakken is vooral van belang om genoeg olie te gebruiken en de temperatuur te laag te houden. De olie zal er namelijk voor zorgen dat de spruitjes sneller karameliseren en dus iets zoeter worden. Bak ze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verder kun je de spruiten goed op smaak brengen. Met zout bijvoorbeeld. En een beetje ketjap manis of honing.
  • Een hoge temperatuur zorgt er verder voor dat de spruitjes knapperiger worden. Je kunt er dus ook voor kiezen om de spruitjes te grillen in de oven. Ook hier gaan de bovenstaande tips op (zet de oven op 200 °C). Hiernaast is het verstandig om de spruitjes eerst doormidden te snijden en met de opengesneden kant naar beneden te leggen.

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met spruitjes?

Dit zijn de lekkerste recepten met spruiten:

Miniatuurvoorbeeld