Wat is runderlende?

De runderlende bevindt zich achterop de rug van de koe. Het komt van het gedeelte aan het heupgewricht. Je kunt de lende verdelen in de dunne lende en dikke lende. Bekende stukken vlees die zich in de dunne- en dikke lende bevinden zijn de biefstuk, t-bone steak, rosbief en entrecote.

Onderaan de lende bevindt zich de ossenhaas, dit wordt gezien als het meest luxe stuk vlees. De biefstuk van de haas wordt de tournedos genoemd. Biefstukpuntjes worden gemaakt van de dunnere stukken van de ossenhaas waar geen hele plakken meer uitgehaald kunnen worden.

Smaak runderlende

De runderlende is een ondergewaardeerd stuk vlees ten opzichte van de ossenhaas. De lende heeft wat meer structuur en een vollere smaak. Doordat het stuk wat steviger is, leent het zich ook goed om er carpaccio van te snijden. Mocht je runderlende gebruiken met vet eraan kun je deze perfect braden. Het vet geeft extra smaak.

Hoe bereid ik runderlende?

De runderlende aan één stuk kan op verschillende manieren worden bereid. Denk aan langzaam braden of stoven, grillen (op de barbecue). Je eet de runderlende rood of rosé. Je kunt er ook een flinterdunne carpaccio van snijden. Hieronder vind je verschillende recepten waar runderlende de hoofdrol speelt.