Volgens bakker Jules Lauwerijssen, van Bakkerij & Bakkerscafé Royal in Den Bosch heeft het vooral te maken met de kwaliteit. ,,In basis lijken beide producten erg op elkaar. Voor de chocoladebol gebruiken bakkers soms melkchocolade of imitatiechocolade. Ook is de slagroom minder vol; de hoeveelheid melkvet is lager dan de ouderwetse slagroom die we gebruiken voor de Bossche bol.'' Hoe je ze op andere punten uit elkaar kunt houden:

Het deeg

De soes wordt bij beide gebakjes gemaakt van: bloem, eieren, water, zout en boter. De toefjes soezendeeg worden op een bakplaat afgebakken. Hier ontstaat het verschil: de soes van de chocoladebol bestaat vanbinnen volledig uit luchtig deeg. De Bossche bol fungeert daarentegen als een 'ballon' en is hol. Ook is de Bossche bol groter. ,,De maat is gemaakt op de grote mond van een Bosschenaar," grapt Bakker Lauwerijssen. 

De slagroom

De Bossche bol vul je door een gat in de soes te prikken en daar slagroom in te spuiten. Een chocoladebol wordt traditioneel doorgesneden in twee helften, gevuld met slagroom en weer op elkaar geplakt. Al worden beiden technieken steeds vaker toegepast bij de chocoladebol.

Het glazuur en garnering

De chocoladebol wordt vaak gedipt in chocoladefondant wat alleen op de 'kop' van de soes zit en altijd afgemaakt met een toef slagroom en fruit. Dit gebeurt nooit bij een Bosschol bol. Hier wordt de glazuurlaag gemaakt van pure Belgische chocolade die de hele bol bedekt. Geheime tip: je weet dat je een goede Bossche bol hebt bemachtigd wanneer het chocoladeglazuur niet afbrokkelt wanneer je de soes eet. 

En hoe zit het dan met (chocolade)soezen? Dit zijn kleine gebakjes die tussen een chocoladebol en Bossche bol inzitten. De binnenkant heeft meer weg van een chocoladebol maar wordt wél, zoals bij een Bossche bol, gevuld met een slagroomspuit via een gat in de onderkant. De soesjes worden bestrooid met poedersuiker of gedipt in pure chocolade. 

Bossche etiquette

Mocht je in de buurt van Den Bosch zijn en een Bossche bol willen proberen heeft Bakker Lauwerijssen advies: ,,De officiële Bossche etiquette schrijft voor dat je de bol omgekeerd met je handen opeet; bestek is voor de toerist."