Wat is kruidenthee?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen met een thee-feitje: kruidenthee is geen echte thee. ,,Thee is een warme drank die wordt gemaakt door 'infusie' van gedroogde bladeren van de theeplant'', zegt Tijn Elferink. Kruidenthee bevat daarentegen geen theebladeren maar kruiden als kamille of munt. Maar dat zullen we voor het gemak even achterwege laten.

Rustgevende kruidenthee

Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend. Dit effect is echter nooit goed aangetoond en bij sommige mensen werkt het niet. Ook valeriaan is niet of nauwelijks effectief bij slapeloosheid.''

Lavendel

Is er dan geen enkel kruid dat een effectieve rustgevende werking heeft? Jawel, beschrijft het boek: ,,Lavendel doet wel iets. Maar niet door het drinken ervan.'' Een Japans onderzoek wees uit dat de geur van lavendel positieve werking had bij een stress-test onder muizen. Volgens geuronderzoeker Jasper de Groot hebben veel mensen bovendien een positieve associatie met lavendel, zoals een zomervakantie in Frankrijk. 

Groene en zwarte thee

Hoewel vooral kruidenthee dus onterecht wordt geassocieerd met rust is het the good ol' groene en zwarte thee waar je daadwerkelijk rustig van wordt. Dat terwijl mensen zwarte thee vaak mijden omdat het theïne zou bevatten. Een veelvoorkomende fout. ,,Wat theïne wordt genoemd, is gewoon cafeïne'', beschrijft het boek.

,,De hoeveelheid cafeïne in zwarte thee is ongeveer de helft van wat er in koffie zit.'' Het is een mythe dat zwarte thee meer cafeïne dan groene thee bevat. ,,Zowel groene als zwarte thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theestruik'', vertelt theesommelier Karin Kamman.

Hoeveelheid cafeïne in thee 

De hoeveelheid cafeïne in thee hangt af het type struik vervolgt Kamman. ,,De ene struik bevat net iets meer dan de andere. Dit hangt ook af van welk blad er van de struik wordt gebruikt.'' Daarnaast speelt de temperatuur van het water een belangrijke rol. Wil je minder cafeïne in je thee? Zet je thee dan niet te warm. ,,Als het water 80°C of warmer is komt er meer cafeïne uit het blad vrij dan wanneer het water kouder dan 80°C is'', aldus Kamman.

Hoe kan thee met cafeïne toch rustgevend zijn?

Hoe het kan dat groene en zwarte thee, die beiden cafeïne bevatten toch rustgevend werken? Hierover bestaan uiteenlopende meningen. In het boek worden L-theanine en antioxidanten als oorzaak aangewezen. ,,De gedachten is dat thee naast cafeïne ook de stof L-theanine (niet the verwarren met theïne) bevat. Samen met antioxidanten in thee zou L-theanine een kalmerend effect hebben.''

Het boek Kusje erop (ISBN: 9789400512597) bevat nog 69 andere gezondheidsmythes en is hier te bestellen