Kervel
Kervel wordt gebruikt als keukenkruid. De smaak is fris en lijkt op een combinatie van peterselie en anijs. Gebruik kervel bij voorkeur vers, want gedroogde kervel heeft aanzienlijk minder smaak. Wanneer kervel wordt gebruikt bij warme bereidingen is belangrijk het kruid pas aan het einde toe te voegen, anders treedt er een fiks smaakverlies op. Naast gewone kervel is er ook Roomse kervel. Bij deze variant smaken alle delen van de plant, met name de zaden, naar anijs. Het blad en de zaden zijn alleen vers lekker, drogen veroorzaakt vrijwel volledig smaakverlies. Als Roomse kervel wordt gebruikt om gewone kervel te vervangen, is het raadzaam om peterselie toe te voegen.
Er zijn enkele giftige plantensoorten die veel op kervel lijken, zoals dolle kervel. Dolle kervel dankt zijn naam aan het feit dat koeien die hier te veel van eten zich gaan gedragen als suffe, wankelende dronkaards. Een andere plantensoort die veel op kervel lijkt is de gevlekte scheerling, één van de giftigste kruiden in Europa. De gevlekte scheerling werd door de Oude Grieken voor de voltrekking van de doodstraf gebruikt. De gevlekte Scheerling bevat het gif coniine, dat het zenuwstelsel aantast en in kleine hoeveelheden al dodelijk is voor mensen.
In Twente wordt kervel moeskruid genoemd. In België is kervelsoep een specialiteit.
Wil je graag met kervel koken maar mis je de inspiratie? Hieronder volgen enkele suggesties:
- Kalfsbouillon met kervel en truffelolie
- Venkel crémeuse met oester en sinaasappel melkschuim
- Groentesoep met boerenkaas