Overslaan en naar de inhoud gaan
Home
Search icon

Hoofdnavigatie

  • Recepten
  • Populair
  • Thema's

Mijn account

  • Ik heb een account
    Inloggen
  • Maak een account aan om recepten te bewaren
    Inschrijven
De basis van koken

Kervel

Kervel

Kervel wordt gebruikt als keukenkruid. De smaak is fris en lijkt op een combinatie van peterselie en anijs. Gebruik kervel bij voorkeur vers, want gedroogde kervel heeft aanzienlijk minder smaak. Wanneer kervel wordt gebruikt bij warme bereidingen is belangrijk het kruid pas aan het einde toe te voegen, anders treedt er een fiks smaakverlies op. Naast gewone kervel is er ook Roomse kervel. Bij deze variant smaken alle delen van de plant, met name de zaden, naar anijs. Het blad en de zaden zijn alleen vers lekker, drogen veroorzaakt vrijwel volledig smaakverlies. Als Roomse kervel wordt gebruikt om gewone kervel te vervangen, is het raadzaam om peterselie toe te voegen.

Er zijn enkele giftige plantensoorten die veel op kervel lijken, zoals dolle kervel. Dolle kervel dankt zijn naam aan het feit dat koeien die hier te veel van eten zich gaan gedragen als suffe, wankelende dronkaards. Een andere plantensoort die veel op kervel lijkt is de gevlekte scheerling, één van de giftigste kruiden in Europa. De gevlekte scheerling werd door de Oude Grieken voor de voltrekking van de doodstraf gebruikt. De gevlekte Scheerling bevat het gif coniine, dat het zenuwstelsel aantast en in kleine hoeveelheden al dodelijk is voor mensen.

In Twente wordt kervel moeskruid genoemd. In België is kervelsoep een specialiteit.

Wil je graag met kervel koken maar mis je de inspiratie? Hieronder volgen enkele suggesties:

  • Kalfsbouillon met kervel en truffelolie
  • Venkel crémeuse met oester en sinaasappel melkschuim
  • Groentesoep met boerenkaas

 

 

 

Gerelateerde items

  1. Kalfsbouillon met kervel en truffelolie

    Kalfsbouillon met kervel en truffelolie

    30 min
    Met een account kun je dit recept bewaren
  2. Risotto met witte asperges, citroen en kervel
     
    Aangeboden door:
    PLUS

    Risotto met witte asperges, citroen en kervel

    35 min
    Met een account kun je dit recept bewaren
  1. Hollandse trots: de lekkerste gerechten uit de Nederlandse keuken
  2. De allerlekkerste verjaardagstaarten
  3. De lekkerste gerechten onder de 15 minuten
  4. 6 x de lekkerste zoete baksels
  5. De allerlekkerste snacks voor jouw movie night
  6. Wauw! Deze 5 tosti-recepten wil je maken
  7. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  8. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  9. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  10. Hoelang moeten groenten koken?
  11. Wat is het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg?
  12. Van kruimig tot vast: verschillende soorten aardappels
  13. Koken met munt
  14. Waar wordt de frikandel van gemaakt?
  15. Waar wordt yoghurt van gemaakt?
  16. Verschillende soorten yoghurt
  17. Wat is burrata & wat zijn de lekkerste combinaties?
  18. Fijne feitjes & heerlijke recepten met frambozen
  19. De duurste ingrediënten ter wereld
  20. Opperdoezer Ronde: de lekkerste aardappel van Nederland!
Logo 24Kitchen

Footer mobiel

  • Contact
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyvoorwaarden

Footer navigatie

  • Receptenzoeker
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacybeleid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube