Om te begrijpen hoe je suiker met elkaar kunt vervangen, is het interessant om eerst te snappen wat de onderlinge verschillen zijn. In Nederland wordt vooral kristalsuiker (ook wel tafelsuiker), witte basterdsuiker, lichte basterdsuiker en donkere basterdsuiker gebruikt tijdens het bakken.

Witte basterdsuiker

Witte basterdsuiker wordt gemaakt van kristalsuiker (afkomstig van de suikerbiet) waar invertsuikerstroop aan wordt toegevoegd. Invertsuikerstroop is een lichte, heldere siroop op basis van een gelijke hoeveelheid glucose- en fructosesuiker. Invertsuikerstroop maakt witte basterdsuiker vochtiger, maar kleurt het niet. 

Lichte en donkere basterdsuiker

Lichte en donkere basterdsuiker bevatten daarentegen melasse (een stroperig, donker bijproduct van de suikerproductie) en/of karamel. Deze toevoegingen maken bruine basterdsuiker naast vochtig, ook donkerder én geven het zijn typische karamelachtige smaak.

Leuk om te weten: basterdsuiker is een typisch Nederlands product. De receptuur is sinds 1900 niet veel meer veranderd. Basterdsuiker draagt het keurmerk 'Beschermde Traditionele Specialiteit'. 

Kan ik verschillende suikers met elkaar verruilen?

Het simpele antwoord daarop is: je kunt alle soorten suiker met elkaar verruilen, maar daarmee pas je ook de smaak en structuur aan. Afhankelijk van hoeveel suiker er in je eindproduct zit verwerkt, zul je het verschil kúnnen opmerken. Gebruik je bijvoorbeeld kristalsuiker in plaats van donkere basterdsuiker in je brownies zal het eindresultaat 'brossiger' en droger zijn, zonder de karameltoon. Dit werkt natuurlijk ook andersom: een brownie of koekjes met bruine basterdsuiker zijn meer chewy. Poedersuiker kan een koek of cakeje juist knapperiger maken t.o.v. tafelsuiker. Iedere soort suiker heeft dus zijn eigen effect.