Jaarvoorraad

Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen: meestal vanaf eind mei tot juli. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in.

Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor je het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De hele jaarvoorraad wordt dus in zes weken gevangen. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis zelfs iets voller van smaak zijn.

Nieuwe haring of maatjesharing?

Er bestaat nogal wat verwarring over de termen ‘Nieuwe Haring’ en ‘maatjesharing’. Volgens de Warenwet mag het pas haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet de haring officieel maatjesharing genoemd worden.

Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’, omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. Maatjesharing is verder hetzelfde als Nieuwe Haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Nieuwe Haring van het seizoen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond.

Vers van het mes

Wanneer de haring wordt aangeboden, bij voorkeur direct na het schoonmaken, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Een haring die enige tijd blijft liggen en aan de lucht wordt blootgesteld, gaat achteruit in kwaliteit. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en kan de smaak beïnvloeden.

De beste haring wordt ter plekke schoongemaakt. Een redelijk alternatief voor haring vers-van-het-mes is voorverpakte haring. In supermarkten wordt haring verkocht in een afgesloten verpakking. Daarin is zuurstof vervangen door stikstof, die de houdbaarheid vergroot. Er zijn ook consumentenverpakkingen met diepgevroren schoongemaakte haring.

Is haring gezond?

Haring is een vette vis, boordevol omega 3 en verschillende vitaminen. Het valt in de categorie 'gezonde vette vis' net als makreel en zalm. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Hier beschrijven we uitgebreid de voedingswaarde van haring en wat een gezonde hoeveelheid vette vis per week is.

Hoe eet je haring?

Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij. Uiteraard kun je haring ook gebruiken als basis voor heerlijke recepten. 

 

Vind hieronder verschillende recepten met haring in de hoofdrol:

Tartaar van haring met geroosterde peen en zeekraal

Want ook tartaar van haring kan ongelofelijk lekker zijn. Maak het nog wat specialer en voeg er wat zeekraal en geroosterde peen aan toe. 

Bekijk het recept hier

haring tartaar

Pokebowl met haring en biet

De pokebowl: 'n echte vitamine bom als je het ons vraagt. Geef er je eigen draai aan door andere toppings toe te voegen. Kortom, dit kan niet mislukken.

Bekijk hier het recept

Haring pokebowl

Haring ceviche

Lekker fris, in 10 minuten klaar en vol met vitamines. 

Bekijk hier het recept

Ceviche

Bietensalade met haring

Je zou het misschien niet snel denken maar haring en bieten gaan bijzonder goed samen. Al nieuwschierig?

Bekijk hier het recept

bieten haring

Haring met zelfgemaakt zoetzuur

Een klassieker in een nieuw jasje, want dit sausje is net wat anders.

Bekijk hier het recept

Haring

Pasta met haring en dopewrtjes met roomsaus

Haring gaat ook goed samen met een smaakvolle pasta. Verwen jezelf met dit recept

Bekijk hier het recept

haring pasta