Hoe wordt kauwgom gemaakt?

Geloof het of niet: dat witte (of blauwe, groene, roze. Alles is mogelijk!), eindeloos kauwbare stukje ‘snoep’ in jouw mond is eigenlijk… Een beetje boom! Kauwgom wordt namelijk gemaakt van gom; dit is sap wat uit bomen wordt gehaald. Vroeger al maakten de Indianen een sneetje in bomen waardoor het gom naar buiten kwam. De perfecte basis voor het kauwgompje van tegenwoordig.

Hoe kan het dat je op kauwgom kan blijven kauwen?

Das raar: waar al het andere snoep na een paar keer kauwen langzaam verdwijnt, kan je op kauwgom kauwen wat je wilt: het gaat niet weg. Dit komt doordat er in kauwgom ingrediënten zitten die niet oplossen in water of speeksel. Hierdoor kan je eindeloos blijven kauwen zonder dat het kauwgompje verdwijnt.

Hiernaast wordt er ook vaak suiker en smaak- en kleurstoffen aan kauwgom toegevoegd. Wil je je tandarts te vriend houden? Kies dan voor een suikervrije kauwgom, óók een mogelijkheid.

Effecten van kauwgom

Als we het over ons gebit hebben, kan je de kauwgom met suiker beter laten liggen. Maar die zonder suiker is zelfs heel goed voor het gebit! Door het kauwen maak je extra speeksel aan. Dit neutraliseert zuuraanvallen en zorgt ervoor dat je mond schoon wordt gespoeld. Minder snel gaatjes is het resultaat. We like!

Ook is kauwgom kauwen goed voor de concentratie en alertheid. Het bewegen van de kaken zorgt voor een betere bloedstroom naar de hersenen. Binnenkort examens en tentamens? Flink veel pakjes kauwgom inslaan dus!

Voor de echte kauwgom-addicts onder ons: af en toe een pakje laten liggen, is ook weleens goed. Veel kauwgom zou namelijk een laxerende werking hebben. En of we daar nou zo blij van worden…