Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

Vezels

Vezels stimuleren de darmen en helpen zo om de ontlasting door je darmstelsel heen te leiden. Krijg je te weinig vezels binnen, dan beweegt het slechts langzaam door je darmstelsel.

Als ontlasting niet snel genoeg je darmen passeert, krijgt je dikke darm de kans om al het vocht uit de ontlasting op te nemen. Met als gevolg: harde ontlasting en verstopping. Zorg er daarom voor dat het voedsel dat je eet voldoende vezels bevat.

Vezels vind je vooral in:

  • Verse groenten en fruit
  • Noten, zaden en pitten
  • Peulvruchten
  • Havermout
  • Lijnzaad

Let op: te veel vezels ineens kan ook leiden tot darmproblemen. Eet dus niet te grote hoeveelheden vezelrijke voedingsmiddelen achter elkaar, want dan kun je juist last krijgen van je darmen. Denk bij hele vezelrijke voeding aan chiazaad, cacao en kokosmeel.

Nachtschadeplanten

Nachtschadeplanten, zoals aubergine en tomaat, staan bekend om hun negatieve invloed op ons darmstelsel. Dit geldt gelukkig alleen voor onrijpe nachtschade. Deze groenten bevatten gifstoffen om te voorkomen dat de plant gegeten wordt voordat hij rijp is, zodat hij kan zorgen voor nageslacht.

Het beste eet je nachtschadeplanten dus rijp, want dan bevatten ze geen of minder gifstoffen. Vooral zongerijpte vruchten zouden weinig van gifstoffen bevatten. Als je gevoelig bent voor nachtschade, reageert lichaam je overigens eerder op kleine hoeveelheden gifstoffen in deze planten.

Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.

Rauwe ui

Uien bevatten oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect verdwijnt meestal als je uien kookt of bakt, dus dat kan een oplossing zijn als je darmen gevoelig reageren op rauwe ui.

Bonen

Bonen staan bekend om hun gasvormende werking. Dit komt doordat ze koolhydraten bevatten die niet volledig verteerd in onze darmen terecht komen. Daar verwerkt onze darmflora ze tot gist en dat zorgt voor extra gassen. Ook andere peulvruchten, koolsoorten en fruit kunnen dit effect hebben.

Zuivel

Als je lichaam te weinig van het enzym lactase aanmaakt, kun je darmklachten krijgen als je melk drinkt. Melk bevat namelijk lactose en je lichaam moet voldoende lactase aanmaken om lactose te kunnen verteren.

Blijft een deel van de lactose onverteerd en gaan je darmbacteriën aan de slag om het alsnog af te breken, dan komen er gassen vrij en stoffen die je darmen prikkelen. Dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Lactose die niet verteerd is, onttrekt vocht uit je lijf. Hierdoor kun je last krijgen van diarree. Yoghurt en kaas bevatten minder lactose dan melk, daarom kun je deze zuivelproducten vaak wel eten zonder er last van te hebben.

Granen met gluten

De meeste mensen merken niets aan hun darmen als ze granen eten die gluten bevatten. Bij mensen die gevoelig zijn voor deze eiwitten of bij wie het lichaam ze aanziet voor gevaarlijke indringers, kunnen gluten wél een effect hebben op het darmstelsel.

Als het lijf zich van gluten probeert te ontdoen, ontstaan er ontstekingen in het darmstelsel. Dit kan leiden tot de volgende klachten:

  • Verstopping
  • Opgeblazen buik
  • Buikpijn
  • Diarree

Op de lange termijn kunnen deze reacties van het lichaam op gluten leiden tot beschadiging van de darmwand.

Water

Water is ontzettend belangrijk voor onze darmen. Krijg je te weinig vocht binnen of gebruik je veel vochtafdrijvende producten, zoals koffie en zwarte thee, dan kun je last krijgen van obstipatie. Zorg dus dat je regelmatig water drinkt en zet eventueel een flesje water op je bureau.

Suiker en zoetstoffen

Hoewel suiker niet al te best is voor je tanden en gewicht, hoeft het geen probleem te zijn voor je darmen. Als we ten minste niet te veel suiker binnenkrijgen. Krijgen we dat wel, dan nemen de ongunstige bacteriën in onze darmen toe volgens onderzoekers van het Korea Food Research Institute. Daardoor kunnen we last krijgen van darmklachten als diarree, buikkramp en een opgeblazen gevoel.

Kunstmatige zoetstoffen worden aan producten toegevoegd om suiker te vermijden en de hoeveelheid calorieën omlaag te brengen. Sommige zoetstoffen kunnen in grote hoeveelheden zorgen voor diarree. Dat vond een wetenschapper aan de Universiteit van Turku in Finland.

Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science in Israel ontdekten dat kunstmatige zoetstoffen onze darmflora veranderen. Zo zouden onder andere maltitol en xylitol het aantal bifidobacteriën in onze darmen verhogen. Dat stellen wetenschappers van de University of Granada in hun onderzoeksartikel.

Yoghurt

Yoghurt bevat gezonde bacteriën, die de darmflora ondersteunen en zo bijdragen aan gezonde darmen. Ook zuurkool en kimchi leveren deze gezonde bacteriën ofwel probiotica, dus zet deze etenswaren vooral op het menu.

Specerijen

Veel specerijen hebben en positief effect op onze darmen. Denk aan de reinigende werking van kurkuma. Ook gember is goed voor je darmen, want het verdrijft een opgeblazen gevoel. Ook misselijkheid en brandend maagzuur worden tegengaan door deze specerij. Lekker in een curry!

Ken je nog meer voedingsmiddelen die een positieve of negatieve invloed hebben op ons darmstelsel? Deel het dan hieronder in de reacties!