Fricadelle

Het begon allemaal met de frikadel. Dit is afgeleid van het Franse woord 'fricadelle', dat ongeveer gehakt betekent. Deze gekruide bal werd al in 1600 gegeten en bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. In België bedoelen ze met frikadel een gehaktbal. Maar je kan ze ook als een platte variant tegenkomen als hamburger of geplet in een ovenschotel zoals je bij de Indische frikadel-pan ziet.

Frikadel of frikandel?

De frikandel is een Nederlandse (hoezee!) ontdekking. Het was Gerrit de Vries uit Dordrecht die de snack in de jaren 50 in elkaar knutselde. Zijn variant begon als gehaktbal in 1952. Totdat er in 1954 werd besloten dat een gehaktbal maar 6% meel mocht bevatten. Aangezien zijn gehaktbal dat percentage overschreed maakte Gerrit er een grove gehaktworst van en noemde dit, verwijzend naar de gehaktbal van vroeger, de frikadel.

Zoals we 'm kennen

De gladde frikandel die we nu kennen werd 4 jaar later pas gemaakt door Jan Beckers uit Deurne. Hij maakte zijn eigen variatie op de frikadel van Gerrit. In plaats van een gehaktmolen, gebruikte hij een 'meat cutter'. Hierdoor was zijn variant een stuk gladder dan die van Gerrit. Jan Beckers noemde zijn uitvinding een frikandel, mét een 'n'. 

Het einde van Gerrits frikadel

De grove frikadel van Gerrit de Vries werd tot een paar maanden geleden verkocht, vooral in de regio Dordrecht. Inmiddels heeft de fabrikant de stekker uit de productie getrokken en zul je voortaan alleen nog de frikandel tegenkomen.

Taalfout

Dat velen geleerd hebben dat je frikandel zonder 'n' schrijft is een foutje. In het groene boekje heeft lang alleen het woord frikadel gestaan. Hierom dacht men dat frikandel spreektaal was. Het woord frikandel mét 'n' is in 2005 dan eindelijk toegevoegd aan het groene boekje.