Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De frikandel is met afstand de populairste snack van Nederland. Jaarlijks worden er in ons land zo’n 600 miljoen stuks van weggehapt, bijna dubbel zoveel als het aantal kroketten. ,,Frikandellen zijn lekker volks gebleven’’, jubelt 'snackspert' Eke Bosman. ,,Gewoon frituren, uit het vuistje, klaar.’’ Tv-kok Danny Jansen: ,,Kroketten hebben ergens iets elitairs. Je kunt ze vullen met garnalen of wild. Croquetten met een c en een q, weet je wel? Prima, maar geef mij maar een frikandel.’’

Kippenkadavers

Ondanks zijn populariteit kampt de frikandel nog altijd met een pr-probleem. Volgens hardnekkige broodjeaapverhalen zouden tal van obscure ingrediënten in het vlees verwerkt zijn, van paardenpiemels tot stierenballen en van beenderen tot karton. Onzin, weten de panelleden. Frikandellen bestaan hoofdzakelijk uit kipseparatorvlees; de laatste snippers vlees die onder hoge druk van de kippenkadavers worden gespoten na het wegsnijden van vleugels, poten en borst.

Smerig? Nou, een Michelinster win je er niet mee. Maar waar menig sterrenchef de mond vol heeft van hoofd-tot-staartkoken - het uitgangspunt om alle onderdelen van een dier te gebruiken - is de doodgewone frikandel hiervan misschien wel het beste voorbeeld. ,,De frikandel is een hartstikke duurzame snack’’, vindt Bosman. ,,Er wordt helemaal niets verspild.’’

De drie panelleden proeven blind de frituurfrikandellen van acht (huis)merken uit de supermarkt. Varianten voor de airfryer of oven doen niet mee. Ook viandellen, met een krokante korst, zijn op voorhand gediskwalificeerd. Hieronder vind je de testresultaten. 

Mora
Cijfer: 8
€3,17 per kilo
Unaniem tot favoriet verkozen. De mooiste kleur, een uitstekende vleessmaak en een lekker vettig mondgevoel. Het meeste varkensspek (20 procent) en het minste kipseparatorvlees (46 procent).

Mekkafood
Cijfer: 7,5
€3,49 per kilo
Veel fijn gepureerd kippenvlees (70 procent) met een heel klein beetje rund (2 procent). Hapt heerlijk weg, met een prettig pepertje op de tong. Trapt wel na met iets te veel ui.

Aldi (Snack Fan)
Cijfer: 6,5
€1,61 per kilo
Je proeft duidelijk kippenvlees. Ook de structuur is niet onaardig. Een ietwat onopvallende allemansvriend.

Albert Heijn
Cijfer: 6
€2,11 per kilo
Met 85 gram een van de twee zware jongens in deze proeverij. Oogt voortreffelijk en ligt lekker stevig in de hand. Helaas te scheutig gekruid met nootmuskaat.

Beckers
Cijfer: 5,5
€3,19 per kilo
Ook deze frikandel wordt het slachtoffer van te gul nootmuskaatgebruik. Verder onaangenaam plakkerig in de mond.

Jumbo
Cijfer: 5
€2,13 per kilo
Vrij lange, dunne staven met een te bleke kleur. Nauwelijks geur, te elastisch en net wat te gretig gekruid om in de smaak te vallen.

Gwoon
Cijfer: 5
€2,11 per kilo
Net zulke knoeperds als van Albert Heijn (85 gram per stuk), maar te bleek, rimpelig en vettig. Weinig nasmaak ook.

Merkloos
Cijfer: 4,5
€1,61 per kilo
Merkloze budgetstaven, verkrijgbaar bij diverse grootgrutters. Ogen grijzig, voelen slap en smaken te veel naar bouillonblokjes. Geen aanrader.