Falafel maken doe je natúúrlijk zelf! Met dit makkelijke recept van 24Kitchen's Mounir staat er in no time een broodje knapperige falafel-burger op tafel. Mét pita broodje en heerlijke frisse tzatziki.

Mounir Toub

Het lijkt gecompliceerd, zelf falafel maken, maar het is razend eenvoudig én super voedzaam. Het hoofdbestanddeel van het Arabische gerecht is kikkererwten. En laten die nou bomvol eiwitten, vezels, ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B zitten. Falafel is dus een ideale snack voor wie wat plantaardiger wil eten of zin heeft in smakelijke vegan-burger. (Nog gezonder wordt de falafel als je 'em bakt in plaats van frituurt.)

Hoe maak je falafel?

Simpel: alle ingrediënten gaan in één kom, even fijnmalen, burgers of balletjes vormen, frituren en klaar. Uiteraard heeft Mounir een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw falafel-burgers éxtra lekker worden:

  • Maal de kikkererwten niet te fijn: het is lekkerder wanneer er nog een beetje structuur in de burgers zit.
  • Als je geneigd bent om wat water toe te voegen om het sneller te laten mengen: niet doen. Dan wordt het te vochtig en kun je geen mooie balletjes vormen. De falafel moet juist een beetje droog blijven.
  • Voeg voor wat frisheid halve uitgeperste citroen aan het mengsel toe.

Het geheim van de perfecte falafel-burger

Hoe zorg je ervoor dat er een perfecte burger uit de frituurpan komt? Mounir:

'Voeg een klein beetje bakpoeder aan het mengsel toe. Ongeveer één volle eetlepel; dat maakt het plakkeriger en zorgt ervoor dat de burger straks mooi gaar bakt.' Is er nog wat overtollig vocht? Werk dat weg door een beetje paneermeel toe te voegen. Voorzichtigheid is wel geboden: roer het eerst even door en voeg alleen indien nodig nog een beetje toe.

En dan is het een kwestie van mooie ronde burgers (of balletjes) vormen. Neem daar de tijd voor, tipt Mounir. 'Hoe beter je ze voorbereid, hoe mooier ze straks uit de frituurpan komen.' Lijken je falafel-burgers een beetje zacht? Geen paniek, dat is juist de bedoeling: als je de burger te hard maakt, dan wordt-ie tijdens het bakken nóg harder.

Laatste tip van de chef: 'Leg de falafel na het frituren even tussen keukenpapier om de overtollige frituurolie in het papier te laten trekken: zo worden je falafels minder vet.'

Wat eet je bij falafel?

Falafel eet je natuurlijk met tzatziki: een frisse komkommer-yoghurtsaus en een mooie tegenhanger bij de gefrituurde falafel-burgers. Ook hier heeft Mounir een gouden tip: laat de komkommer (heel) goed uitlekken.

Doe de falafel met de tzatziki op een (pita) broodje met wat sla en dan rest jou één ding: genieten van jouw zelfgemaakte broodje falafel!

Ingredienten

4
Personen

Tzatziki

  • 2 komkommers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 l Turkse yoghurt
  • 2 el olijfolie vergine
  • 1 citroen

Falafel

  • 800 g kikkererwten uit pot
  • 2 uien
  • 0.5 bosje peterselie
  • 0.5 bosje koriander
  • 4 tl ras el hanout
  • 1 el bakpoeder
  • 50 g paneermeel
  • 8 volkoren pitabroodjes
  • 1 kropsla

Extra nodig

  • grove rasp
  • keukenpapier
  • zonnebloemolie om in te frituren

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180 ºC

Tzatziki

Stap 1:

Rasp de komkommers op een grove rasp.

Stap 2:

Schep de komkommer in een vergiet en druk het vocht eruit.

Stap 3:

Pel en pers de knoflook. Meng in een kom de yoghurt met de komkommerrasp en de yoghurt.

Stap 4:

Breng op smaak met zout en olijfolie vergine en het sap van een halve citroen. Zet de tzatziki in de koelkast.

Falafel

Stap 1:

Laat de kikkererwten uitlekken.

Stap 2:

Pel en snipper de uien. Pluk en hak de peterselie en koriander.

Stap 3:

Voeg de uien, peterselie, koriander, ras el hanout en het sap van een halve citroen toe aan de kikkererwten. Pureer de kikkererwten met een staafmixer.

Stap 4:

Roer het bakpoeder en het paneermeel erdoor.

Stap 5:

Vorm er 8 gelijkmatige “hamburgertjes” van.

Stap 6:

Verhit een laagje olie (ongeveer 3 centimeter ) in een hoge pan. Frituur de falafel in circa 4 minuten aan beide kanten goudbruin.

Stap 7:

Laat de falafel uitlekken op een bord met keukenpapier.

Falafel serveren

Bereid de pitabroodjes volgens de bereidingswijze op de verpakking. Maak de bladeren van de sla los. Snijd de pitabroodjes open en leg er wat blaadjes sla in. Schep er 2 flinke eetlepels tzatziki in en 2 stuks falafel. 

> Nog zo'n afhaal-klassieker die je heel makkelijk thuis kunt maken: roti kip.

Geef je waardering

604
falafel