Frikandel
-
Meng het uienpoeder, de witte peper, nootmuskaatpoeder en gemalen foelie met elkaar. Verhit de olie in een koekenpan en rooster de specerijen al roerend circa 30 seconden. Meng met het zout.
-
Snij het spek heel fijn. Zorg dat het vlees net onder het vriespunt is en zorg dat het water heel koud is. Maal het vlees met het water, de specerijenmix, koffiearoma en het paneermeel zeer fijn tot het smeerbaar is. Zorg dat alles koud is.
-
Schep het gehaktmengsel in de spuitzak. Spuit 100 gram frikandelmassa op plasticfolie en verdeel in een lange baan. Vouw de folie dicht en rol strak op tot een stevige rol van 2 centimeter dik en circa 18 centimeter lang.
-
Zet een pan met de bouillon en de koffiearoma op het vuur en verwarm tot 70°C (Gebruik hierbij de kernthermometer).
-
Laat de frikandel van de folie in de bouillon rollen en gaar in circa 15 minuten. Haal de frikandel uit de bouillon en dep droog. Rol de frikandel weer strak op in folie en laat afkoelen in de koelkast of op ijswater.
-
Verhit de olie tot 180ºC en frituur de frikandellen circa 4 minuten. Serveer direct met curry en mayonaise.
Currysaus
-
Snij de tomaten in stukjes. Pel en snij de rode uien in stukjes. Pel en hak de knoflook fijn. Verhit de olie en fruit ui en knoflook circa 2 minuten.
-
Voeg de basterdsuiker, gemberpoeder, steranijs, mosterdzaad, kaneel, piment en zwarte peper toe en fruit nog 1 minuut. Blus af met de appelazijn, roer door en voeg de tomaten en wat zout toe. Laat de tomaten op laag vuur circa 45 minuten koken, roer regelmatig door.
-
Wrijf de curry door een zeef. Voeg de tomatenpuree toe en kook kort. Dit is de basiscurry. Neem voor de frikadellen 200 milliliter basiscurry en breng deze op smaak met worcestersaus, kerriepoeder en citroensap.
Mayonaise
-
Roer de eidooiers los met de azijn en de mosterd. Giet al kloppend in een dunne straal de olie bij de eidooier. Klop tot een dikke, egale saus. Breng op smaak met zout en peper.
0 reacties