Om deze vraag te beantwoorden gaan we terug naar het land van herkomst: Indonesië. Hier werd de saus op basis van pinda's geserveerd bij onder andere saté of satay. Dit zijn houten prikkers met daarop stukjes vlees of schaaldieren. De satéspies bestaat er in verschillende soorten waaronder saté babi (varken), saté ajam (kip) en saté kambing (geit).

In Nederland zijn pindasaus en saté onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn we pindasaus voor het gemak satésaus gaan noemen. Wat veel mensen niet weten is dat in Indonesië satésaus niet de enige saus is die bij saté wordt geserveerd. Saté kambing wordt bijvoorbeeld overgoten met een donkere saus op basis van ketjap. 

Conclusie

Pindasaus en satésaus zijn van oudsher niet hetzelfde - al is dit vooral een puristenkwestie. Pindasaus is een saus op basis van pinda's en met satésaus worden alle sauzen voor bij de saté bedoeld. Maar (!) mocht je in Nederland satésaus bij je patatje bestellen is de kans groot dat je gewoon de bruine klodder saus ontvangt waar je zo naar verlangde.