Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De stevige kippenbouillon van Albert Heijn staat er het slechtst voor en bestaat voor 58 procent uit zout. Met een portie van 250 ml zit je al op de helft van de dagelijkse maximale hoeveelheid zout van 6 gram. Het blokje met het minste zout is de ‘low salt’ groentebouillon van Damhert en bestaat voor 7 procent uit zout bestaat. 

Waar is dat vlees?

Bouillonblokjes kennen we voornamelijk in de vlees-, groente- of kipvariant. Uit de test komt naar voren dat in sommige van die vleesvarianten maar 0,5 procent vleesextract zit. Gemiddeld zit er 3,5 procent rund of 4,9 procent kip in de blokjes. Naast zout bevatten veel blokjes ook een hoop suiker, zoals de blokjes van Festivo en Knorr.

Slecht aangegeven

Het verschil tussen de zoutgehaltes is voor de consument moeilijk te zien volgens de Consumentenbond. Op de verpakkingen staat niet goed vermeld hoeveel gram zout er in de blokjes zit, maar 9 van de 49 geanalyseerde verpakkingen vermelden de hoeveelheid zout per 100 gram. Veel merken adviseren bovendien verschillende hoeveelheden per liter water wat de informatie op de verpakking ook onduidelijk maakt.

Vervanger

Maar is er dan wel een goede vervanger voor de (te) zoute blokjes uit de supermarkt? De Consumentenbond geeft als tip om gedroogde kruiden te gebruiken, zoals gedroogde basilicum, peterselie, foelie en laurier. 

Zelf aan de slag met bouillon? Bekijk hier hoe je zelf kalfsbouillon en kippenbouillon maakt.