Op een houtskoolbarbecue met deksel kan je vlees op twee verschillende manieren grillen: direct en indirect. Dit moet je erover weten.

Direct grillen

Direct grillen is misschien wel de meest bekende manier van barbecuen. Het vlees wordt hierbij op een rooster direct boven de hete kolen geplaatst. Hierdoor gaat de hitte direct naar het vlees en ontstaat er al snel een krokant laagje rondom het vlees. Deze manier van grillen is vooral geschikt voor speklappen, hamburgers en groentes. Wel is het belangrijk om goed op te blijven letten zodat het krokante laagje niet zwart blakert.
 

BBQ-gadget

Indirect grillen

Indirect grillen is net een tikkeltje anders. In plaats van dat je het vlees direct boven de hete kolen te plaatsen, schuif je de kolen naar één kant. Je vlees leg je vervolgens dan niet direct boven maar naast de hittebron. Daarna doe je een deksel op de barbecue en draai je de luchttoevoer open. Zo kan de hitte circuleren. Deze manier is vooral geschikt voor het garen van grote stukken vlees of vis. Denk hierbij aan een goed stuk pulled pork, een hele kip of een bloemkool. Bij indirect grillen heb je vaak wat meer geduld nodig maar het resultaat is het wachten waard.