Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bracht onlangs De Bijbel van de Nederlandse keuken uit waarin ze, hoe kon het ook anders, onder andere aandacht besteed aan Leidse hutspot. Waarvan het traditionele recept uit 1574 opmerkelijk genoeg geen aardappel bevatte. De 'Hollandse' pieper werd pas rond 1600 in ons land geïntroduceerd. 

Inmiddels kennen we hutspot natuurlijk als combinatie van wortel, aardappel en ui. Hier wordt in Leiden klapstuk bij gegeten, een deel uit de ribben van rund. In de rest van het land zie je 'm vaak voorbij komen met spekjes en worst. Volgens Vreugdenhil hoort hutspot een stuk dunner te zijn dan stamppot. 'Het moet van je vork aflopen', vertelt ze aan het AD. 

Verhouding wortel, ui en aardappel

Volgens Vreugdenhil maak je de állerlekkerste hutspot met deze verhouding van wortel, ui en aardappels:

  • 300 gram uien
  • 750 gram winterwortel
  • 1 kilo aardappels

Om je hutspot extra smaak te geven kun je de uien eerst fruiten voordat je deze verwerkt in de hutspot. Tip: bewaar het kookvocht van je vlees, dit kun je later weer gebruiken om het gerecht smeuïger te maken. 

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met hutspot?

Dit zijn de lekkerste hutspot-recepten: