Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bracht onlangs De Bijbel van de Nederlandse keuken uit waarin ze, hoe kon het ook anders, onder andere aandacht besteed aan Leidse hutspot. Waarvan het traditionele recept uit 1574 opmerkelijk genoeg geen aardappel bevatte. De 'Hollandse' pieper werd pas rond 1600 in ons land geïntroduceerd. 

Inmiddels kennen we hutspot natuurlijk als combinatie van wortel, aardappel en ui. Hier wordt in Leiden klapstuk bij gegeten, een deel uit de ribben van rund. In de rest van het land zie je 'm vaak voorbij komen met spekjes en worst. Volgens Vreugdenhil hoort hutspot een stuk dunner te zijn dan stamppot. 'Het moet van je vork aflopen', vertelt ze aan het AD. 

Tip voor de beste hutspot

Hoe je volgens Vreugdenhil de ultieme stamppot maakt? Zij gebruikt in haar kookboek een verhouding van 300 gram uien, 750 gram winterwortel en 1 kilo aardappels. En om het geheel extra smaak te geven fruit ze de uien eerst voordat ze deze verwerkt in de hutspot. De klapstuk kookt ze eerst gaar, waarvan ze het kookvocht later weer gebruikt om het gerecht smeuïger te maken. 

Leidse hutspot met klapstuk

Leidse hutspot met klapstuk van slagerij van der Zon

Bekijk