Droog je messen voordat je ze opbergt
Keuken- en koksmessen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Doe je dit wel, dan wordt het mes sneller bot, kunnen er roestvlekken op komen en kan het handvat kapotgaan. Rvs (roestvrij staal, roestvast staal) klinkt alsof het niet kan roesten. Helaas kan dat wel. Een betere naam zou zijn: roestwerend. Elke metaallegering waar ijzer in zit kan in potentie roesten, dus ook roestwerend staal. Met name de messen zijn er gevoelig voor. Dat komt omdat voor messen een hardere staallegering wordt gebruikt, waardoor de messen beter scherp blijven, aldus de experts bij kookwinkel Oldenhof.
Of je mes dus van rvs is gemaakt, of niet: was het mes simpelweg met heet water en zeep. Droog het mes vervolgens héél goed af. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat er roest kan vormen op het lemmet.
Bewaar je (beste) messen niet in een keukenlade
In een keukenlade komen verschillende messen met elkaar in contact en hierdoor kan de snede (de punt van het mes) bot worden of zelfs beschadigen. Het advies is dan ook om messen of aan een magnetische strip op te hangen of in een messenblok te bewaren.
Gebruik de juiste snijplank
Voor een mes is een houten snijplank het beste materiaal. Houten snijplanken zijn minder schurend en de kans op ongelukken is ook kleiner, doordat houten snijplanken minder glad zijn dan plastic of stenen snijplanken. Het gebruik van een houten snijplank is daarnaast ook hygiënischer dan een plastic snijplank.
Onderhoud het houten handvat van je mes
Als je dit niet doet, kan dat leiden tot barsten in het hout. Dat komt doordat het hout na verloop van tijd uitdroogt, maar dit is gelukkig te voorkomen. Dit doe je door om de 2 à 3 maanden het handvat opnieuw te oliën. Dit is op verschillende manieren te doen, maar de meerderheid kiest ervoor om het handvat met een paar druppels minerale olie in te smeren.
Breng de olie aan op een poetsdoek en smeer hiermee het handvat in. Laat dit vervolgens ongeveer 15 minuten intrekken en poets het handvat op met een andere doek. Blijf dit doen totdat het hout geen olie meer opneemt.