Goed gereedschap maakt het makkelijker om een goede en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Een scherp mes is dus onmisbaar, maar helaas maken we nog vaak fouten waardoor messen sneller bot worden (= grotere kans om in je vingers te snijden!) of zelfs minder lang in leven blijven.
Met deze tips blijven je messen langer scherp
Droog je messen voordat je ze opbergt
Keuken- en koksmessen zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Doe je dit wel, dan wordt het mes sneller bot, kunnen er roestvlekken op komen en kan het handvat kapotgaan. Rvs (roestvrij staal, roestvast staal) klinkt alsof het niet kan roesten. Helaas kan dat wel. Een betere naam zou zijn: roestwerend. Elke metaallegering waar ijzer in zit kan in potentie roesten, dus ook roestwerend staal. Met name de messen zijn er gevoelig voor. Dat komt omdat voor messen een hardere staallegering wordt gebruikt, waardoor de messen beter scherp blijven, aldus de experts bij kookwinkel Oldenhof.
Of je mes dus van rvs is gemaakt, of niet: was het mes simpelweg met heet water en zeep. Droog het mes vervolgens héél goed af. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat er roest kan vormen op het lemmet.
Bewaar je (beste) messen niet in een keukenlade
In een keukenlade komen verschillende messen met elkaar in contact en hierdoor kan de snede (de punt van het mes) bot worden of zelfs beschadigen. Het advies is dan ook om messen of aan een magnetische strip op te hangen of in een messenblok te bewaren.
Zet je mes geregeld aan
Bij messen kan de snede soms ‘omvouwen’ door de druk die erop wordt uitgeoefend of door het snijden van een hard voorwerp. Om dit te verhelpen wordt het mes aangezet met een aanzetstaal (zie foto rechts).
Voor het optimale effect moet je dit eigenlijk voor of na elk gebruik doen. Als je het onderdeel maakt van je routine zul je zien dat de messen veel langer goed blijven en bovendien veel makkelijker snijden.
Gebruik een whetstone
Door je mes over een whetstone, ofwel een slijpsteen, te laten glijden, wordt-ie vlijmscherp. Hoe het werkt? Leg de steen voor een paar minuten in water. Vervolgens kun je aan de slag met het slijpen. Zie in de video hieronder hoe dat werkt.
Gebruik de juiste snijplank
Voor een mes is een houten snijplank het beste materiaal. Houten snijplanken zijn minder schurend en de kans op ongelukken is ook kleiner, doordat houten snijplanken minder glad zijn dan plastic of stenen snijplanken. Het gebruik van een houten snijplank is daarnaast ook hygiënischer dan een plastic snijplank.
Onderhoud het houten handvat van je mes
Als je dit niet doet, kan dat leiden tot barsten in het hout. Dat komt doordat het hout na verloop van tijd uitdroogt, maar dit is gelukkig te voorkomen. Dit doe je door om de 2 à 3 maanden het handvat opnieuw te oliën. Dit is op verschillende manieren te doen, maar de meerderheid kiest ervoor om het handvat met een paar druppels minerale olie in te smeren.
Breng de olie aan op een poetsdoek en smeer hiermee het handvat in. Laat dit vervolgens ongeveer 15 minuten intrekken en poets het handvat op met een andere doek. Blijf dit doen totdat het hout geen olie meer opneemt.
Ook interessant
- 24Kitchen en Oma’s soep bundelen kracht tegen eenzaamheid van ouderen
- Hoe gezond is de nieuwe trend fibremaxxing?
- Hier haal je binnenkort gratis chocolademelk
- Dé 5 Nederlandse kerstmarkten voor foodlovers
- Mijn Voordelen
- 6x de lekkerste wortelrecepten
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- &C x 24Kitchen - tips and tricks
- Is kwark gezonder dan yoghurt?