Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Omdat een koksmes een belangrijk gereedschap in de keuken is, koos de belangenorganisatie veel verschillende soorten: de gekochte exemplaren varieerden in prijs (met messen van Xenos, Albert Heijn en Hema die onder een tientje blijven en duurdere van Zwilling, Kai en Tojiro die tot 200 euro kosten) en materiaal (achttien van roestvrij staal, een van koolstofstaal en een van keramiek). 

Opvallend is dat de duurdere messen vaak wel beter zijn dan de goedkopere. In de top 5 is er niet een onder de 90 euro. Onderaan de lijst bungelt Hema met een mes van 5 euro dat een 5,2 haalt. Het koksmes van Herman den Blijker (16 euro) is nog minder goed dan dat van Xenos (5 euro). De keten haalt een krappe 6 terwijl de bekende tv-kok op een 5,5 blijft steken.

In de middenmoot zitten opvallend veel dure messen. De duurste uit de test is Kai Shun Classic van 200 euro en die haalt een ruim voldoende (7,1) en Robert Herders 1922 is 170 euro en haalt een ronde 7.

De uitblinker, zo valt in de nieuwe Consumentengids te lezen, is de Zwilling Miyabi type Gyutho 7000D van 20 cm. Het mes, dat 170 euro kost, is vlijmscherp door het uitzonderlijk harde staal. Gaat daardoor heel lang mee en scoort goed voor gebruiksgemak. Het rapportcijfer is een 9. 

Wie aan een mes minder wil uitgeven, is ook heel goed af met het mes van Ikea dat 365+ heet. Het rapportcijfer is 7,3 en de prijs is 20 euro. "Haalt goede resultaten in alle tests", schrijven de testers. "De hardheid van het staal en daarmee het scherptebehoud kan beter." Toch is het zeker geen miskoop, dus krijgt het mes het label 'beste koop'. 

Hier lees je welke messen, naast het koksmes, nog meer essentieel zijn in de keuken.