Naast een scherp mes is de snijplank een keukentool waar we elke dag dankbaar gebruik van maken. Gebruik je thuis een houten snijplank? Dan zijn er een aantal punten om rekening mee te houden om scheuren en kromming te voorkomen.

Plastic of hout?

Zowel houten, als plastic snijplanken zijn gevoelig voor bacteriën. Hierom is het voor beide partijen belangrijk om ze flink te schrobben na gebruik. Veel mensen denken dat houten snijplanken gevoeliger zijn voor bacteriën dan plastic snijplanken. Onderzoek van de Universiteit van Californië onthulde dat plastic snijplanken makkelijker schoon te maken zijn, maar dat er in de groeven makkelijker bacteriën kunnen zitten.

Bacteriën verdwijnen bij een houten snijplank 'onder het oppervlak' waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Hout bevat daarnaast het bacteriedodende tannine. Een andere fijne bijkomstigheid van hout is dat messen niet zo snel bot worden. Dit is voornamelijk zo bij esdoorn-, beuken- of berkenhout dat lichtjes mee veert tijdens het snijden. Zo ontstaat er minder weerstand op het mes en blijven ze langer scherp. Bamboe wil je dan weer liever vermijden. Deze houtsoort is te hard en maakt messen snel(ler) bot.

Hoe onderhoud je een houten snijplank?

Het onderhoud begint al voordat je de snijplank in gebruik neemt. Het wordt namelijk aangeraden om de plank eerst te behandelen met olie, ook wel oliën genoemd. Zo krijgt de snijplank een beschermlaagje en voorkom je dat hij uitdroogt. Het beste kun je hier speciale snijplankolie voor gebruiken. Heb je dit niet? Dan worden arachideolie of druivenpitolie aangeraden. Olijfolie is juist een slechte keuze, aangezien de snijplank hierdoor plakkerig kan worden.

Je moet de snijplank natuurlijk goed schoonmaken, maar het is daarbij geen goed idee om een houten snijplank te laten weken in water. Daarnaast moet je een snijplank ook nooit in de vaatwasser steken. Hierdoor kan de snijplank kromtrekken of zelfs splijten. Was hem gewoon met de hand en droog de houten snijplank zo snel mogelijk. Zet hem daarna op z'n korte kant om te drogen.

Scheur in snijplank

Heeft jouw plank toch een scheur? Dan zit er niets anders op dan je snijplank weg te gooien. Deze scheuren zijn een broedplaats voor bacteriën. Voorkomen is hierbij dus beter dan genezen. 

Natuurlijke reiniging

Is jouw snijplank erg vies geworden en krijg je de geur en kleur er niet uit met water en zeep? Probeer dan de natuurlijke manier. Knijp een halve citroen uit boven je droge snijplank. Bestrooi de plank met zout en laat 15 minuten trekken. 'Scrub' de plank hierna met de andere helft van de citroen en spoel af. De plank is nu ontdaan van bacteriën, geur en kleur. 

Opnieuw oliën

Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken. Vervolgens spoel je de plank af en droog je deze goed.

Nu kun je de houten snijplank oliën. Wrijf de olie met keukenpapier goed in de plank en laat rustig intrekken. Herhaal dit totdat de plank geen olie meer opneemt. Je plank is nu geolied en kan weer met gerust hart gebruikt worden.