Heb jij een houten snijplank in huis? Gefeliciteerd, daarmee heb je een duurzame aankoop gedaan waar je nog jaren van geniet. Máár bij al dat genieten komt ook een stukje verzorging kijken. Zo houd je je plank in tiptop conditie.
Zo houd je een houten snijplank in tiptop conditie

Naast een scherp mes is de snijplank een keukentool waar we elke dag dankbaar gebruik van maken. Gebruik je thuis een houten snijplank? Dan zijn er een aantal punten om rekening mee te houden om scheuren en kromming te voorkomen.
Plastic of hout?
Zowel houten, als plastic snijplanken zijn gevoelig voor bacteriën. Hierom is het voor beide partijen belangrijk om ze flink te schrobben na gebruik. Veel mensen denken dat houten snijplanken gevoeliger zijn voor bacteriën dan plastic snijplanken. Onderzoek van de Universiteit van Californië onthulde dat plastic snijplanken makkelijker schoon te maken zijn, maar dat er in de groeven makkelijker bacteriën kunnen zitten.
Bacteriën verdwijnen bij een houten snijplank 'onder het oppervlak' waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Hout bevat daarnaast het bacteriedodende tannine. Een andere fijne bijkomstigheid van hout is dat messen niet zo snel bot worden. Dit is voornamelijk zo bij esdoorn-, beuken- of berkenhout dat lichtjes mee veert tijdens het snijden. Zo ontstaat er minder weerstand op het mes en blijven ze langer scherp. Bamboe wil je dan weer liever vermijden. Deze houtsoort is te hard en maakt messen snel(ler) bot.
Hoe onderhoud je een houten snijplank?
Het onderhoud begint al voordat je de snijplank in gebruik neemt. Het wordt namelijk aangeraden om de plank eerst te behandelen met olie, ook wel oliën genoemd. Zo krijgt de snijplank een beschermlaagje en voorkom je dat hij uitdroogt. Het beste kun je hier speciale snijplankolie voor gebruiken. Heb je dit niet? Dan worden arachideolie of druivenpitolie aangeraden. Olijfolie is juist een slechte keuze, aangezien de snijplank hierdoor plakkerig kan worden.
Je moet de snijplank natuurlijk goed schoonmaken, maar het is daarbij geen goed idee om een houten snijplank te laten weken in water. Daarnaast moet je een snijplank ook nooit in de vaatwasser steken. Hierdoor kan de snijplank kromtrekken of zelfs splijten. Was hem gewoon met de hand en droog de houten snijplank zo snel mogelijk. Zet hem daarna op z'n korte kant om te drogen.
Scheur in snijplank
Heeft jouw plank toch een scheur? Dan zit er niets anders op dan je snijplank weg te gooien. Deze scheuren zijn een broedplaats voor bacteriën. Voorkomen is hierbij dus beter dan genezen.
Natuurlijke reiniging
Is jouw snijplank erg vies geworden en krijg je de geur en kleur er niet uit met water en zeep? Probeer dan de natuurlijke manier. Knijp een halve citroen uit boven je droge snijplank. Bestrooi de plank met zout en laat 15 minuten trekken. 'Scrub' de plank hierna met de andere helft van de citroen en spoel af. De plank is nu ontdaan van bacteriën, geur en kleur.
Opnieuw oliën
Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken. Vervolgens spoel je de plank af en droog je deze goed.
Nu kun je de houten snijplank oliën. Wrijf de olie met keukenpapier goed in de plank en laat rustig intrekken. Herhaal dit totdat de plank geen olie meer opneemt. Je plank is nu geolied en kan weer met gerust hart gebruikt worden.
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen