Veel mensen denken dat houten snijplanken gevoeliger zijn voor bacteriën dan plastic snijplanken. Onderzoek van de Universiteit van Californië onthulde dat plastic snijplanken makkelijker schoon te maken zijn, maar dat er in de groeven makkelijker bacteriën kunnen zitten. Houten snijplanken van hardhout (bijvoorbeeld esdoorn of beukenhout) zijn dan wel moeilijker schoon te maken, maar zijn wel steviger en bieden dus minder ruimte voor bacteriën om zich te verschuilen.

Lees ook: Gebruik baking soda niet om deze voorwerpen schoon te maken >

Hoe onderhoud je je houten snijplank?

Het onderhoud begint al voordat je de snijplank in gebruik neemt. Het wordt namelijk aangeraden om de plank eerst te behandelen met olie, ook wel oliën genoemd. Zo krijgt de snijplank een beschermlaagje en voorkom je dat hij uitdroogt. Het beste kun je hier speciale snijplankolie voor gebruiken. Heb je dit niet? Dan worden arachideolie of druivenpitolie aangeraden. Olijfolie is juist een slechte keuze, aangezien de snijplank hierdoor plakkerig kan worden.

Je moet de snijplank natuurlijk goed schoonmaken, maar het is daarbij geen goed idee om een houten snijplank te laten weken in het water. Daarnaast moet je een snijplank ook nooit in de vaatwasser steken. Hierdoor kan de snijplank namelijk kromtrekken of zelfs splijten. Was hem gewoon met de hand en droog de houten snijplank zo snel mogelijk.

Snijplank

Opnieuw oliën

Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank hiervoor in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken. Vervolgens spoel je de plank af en droog je deze goed.

Nu kun je de houten snijplank oliën. Wrijf de olie met keukenpapier goed in de plank en laat rustig intrekken. Herhaal dit totdat de plank geen olie meer opneemt. Je plank is nu geolied en kan weer met gerust hart gebruikt worden.