Aluminium

Metalen pannen zijn vaak geschikt, maar pannen van aluminium lenen zich totaal niet voor het gebruik van baking soda. De pannen kunnen hierdoor namelijk roesten of verkleuren. Dit is vooral het geval als je de baking soda in de pannen laat trekken. Als je het meteen afspoelt zul je de pannen niet enorm beschadigen, maar voorkomen is beter dan genezen. Maak je aluminium pannen dus gewoon schoon met borstel/spons/vaatdoek en afwasmiddel.

Zilver

Voor zilverwaren gelden aparte regels. Veel mensen adviseren namelijk om je zilverwaren weer te laten glinsteren door 1 liter water, 1 eetlepel baking soda en een stukje aluminiumfolie te koken en hier je zilverwaren 10 seconden lang te leggen. De schurende werking van baking soda zou er volgens experts echter ook voor kunnen zorgen dat je het zilver beschadigt. Daarom kun je zilverwaren beter op een andere manier oppoetsen.

Goud

We blijven bij de duurdere metalen, want ook goud kun je beter niet schoonmaken met baking soda. Goud is namelijk een zogeheten zacht metaal en het schurende effect van de baking soda kan er dan ook voor zorgen dat er krassen op komen. Misschien dat het dan ook een goed idee is om gouden ringen af te doen als je baking soda voor een ander product gebruikt.

Lees ook: Dit is het verschil tussen baking soda en bakpoeder >

Wees tenslotte voorzichtig bij het mengen van baking soda met een zure vloeistof, als azijn. Deze twee producten reageren namelijk op elkaar en daarbij ontstaat gas en schuim. Meng ze dus niet in een afgesloten voorwerp, als een fles, omdat deze hierdoor zou kunnen ontploffen. Als je deze mix wel nodig hebt, meng het dan in een (onafgedekte) kom of schaal.