Ondanks dat ze er allebei voor zorgen dat je baksel rijst, is er een groot verschil. Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging.

Lees ook: Is je ei nog goed? Zo kom je erachter >

Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder. Als baking soda gemengd wordt met zuren, zal het zijn werk gaan doen. Indien er geen zuren in je baksel zitten, bestaat er een kans dat baking soda een vieze nasmaak geeft en dat je baksel niet zal rijzen. Doordat in bakpoeder de zuren al verwerkt zijn, heeft dit goedje alleen maar vocht en warmte nodig om je baksel te laten rijzen.

Kunnen ze elkaar vervangen?

Ja, je kunt baking soda en bakpoeder door elkaar vervangen. Je moet dan wel de verhoudingen aanpassen. Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in bakpoeder.

Andersom geldt dat voor elke theelepel bakpoeder, je 1/3 theelepel baking soda moet gebruiken. Voeg dan nog wel een zuurtje, bijvoorbeeld azijn of citroen, toe aan het mengsel, zodat het beslag zal rijzen.