Bloemkool koken

Bloemkool koken is een eitje. Met het basisrecept voor de gekookte stronk ben je zo klaar. Laten we zeggen: binnen 10 minuten, beloofd. Maar voordat je aan het bloemkool koken slaat is het belangrijk dat je de juist bloemkool te pakken hebt. 

Chef's tips

Bobby Rust (Envy, maar eerder ook De Librije***, Oud Sluis*** en Bridges*) heeft een voorliefde voor bloemkool, omdat het 'm aan zijn jeugd doet denken. Hij zegt: "Ik check de bloemkool altijd op zijn stevigheid. Als hij zacht is weet je dat hij minder vers is. Hoe vers een bloemkool is zie je ook aan zijn frisse kleur. Vers is-ie mooi blank." Afhankelijk van wat je bij de bloemkool eet en hoe je het bereidt, zit je vaak met 100 gram bloemkool per persoon wel goed. 

Bloemkool schoonmaken

Voordat je bloemkool gaat koken, moet je hem goed schoonmaken. "Snijd eerst het groen van de bloemkool. Nu heb je alleen het blanke gedeelte over: de bloem. Elke bloemkool is verdeeld in roosjes die aan elkaar vastzitten aan een stronk. Die kun je allemaal lossnijden met een klein mesje, vanaf de onderkant van de bloem", zegt Bobby. Wanneer de bloemkool schoon is en in roosjes is verdeeld, kun je 'm koken. "Ik ben voorstander van een bloemkool koken in roosjes, in plaats van in z'n geheel. Maar dan niet van die kleine roosjes, maar mooie volle. Dan heb je namelijk meer controle op de garing."

Bloemkool koken 2.0

Voeg ruim water in een pan en laat het water koken. Je kunt, zoals gebruikelijk, wat zout aan het water toevoegen, maar je kunt het nog veel spannender maken. "Je kunt bijvoorbeeld een kerriebouillon maken op basis van groente, om de bloemkool in te koken. Hartstikke lekker met die diepere smaken", tipt Bobby. "Je kunt bloemkool zelfs bakken in beurre noisette. Dat is notenboter op z’n Frans, die je heel makkelijk zelf kunt maken door roomboter heel zachtjes bijna aan te laten branden. Door de melkdeeltjes in de boter die aanbakken krijg je een nootachtige smaak. Doordat je het met de garde (over de bodem) blijft roeren, krijg je ook een mooie goudbruine kleur. Laat het mengsel iets afkoelen, en zeef het dan in een zeef met een doek. Wat je nu overhoudt, daar kun je de bloemkool in bakken. 

Hoe lang bloemkool koken?

Hoe lang je bloemkool moet koken hangt onder andere af aan de grootte van de roosjes en de hoeveelheid water je gebruikt, legt Bobby uit. "Proeven, zeg ik altijd in de keuken. Garen tot-ie beetgaar is." Zijn de roosjes klein en kunnen ze 'zwemmen', dan kun je ze 2 minuten in kokend water laten garen. Maar proef altijd of ze echt de bite hebben die je voor ogen hebt. Mogen ze nog wel even, dan kun je er een minuutje aan vastknopen. Ideale textuur bereikt? Giet de bloemkool dan af.

Meestgemaakte fout

Laat de bloemkool absoluut niet te lang koken, waardoor het te gaar wordt. Volgens de chef is dat wel een van de meestgemaakte fouten als het om bloemkool koken gaat. "Ik houd zelf van groenten met een bite. Het liefst eet ik bloemkool zoals ik hem bij Envy serveer: gebakken en daarna gekaramelliseerd. Die serveer ik dan met een groene mosterd-bechamel, bouillon van nootmuskaat en rasp van de Zwitserse kaas Belper Knolle." Klinkt superluxe, "maar dit is stiekem geïnspireerd op thuis: bloemkool met kaassaus en nootmuskaat. Die we allemaal wel kennen."

Bloemkool recepten

Als we een suggestie mogen doen voor jouw AVG, dan raden we aan het recept van slavink en bloemkool met een tijgervelletje eens te proberen. Wil je een next level bloemkool recept, maak dan eens de bloemkoolsteak met salade of de pizza met bloemkool en kaas.