Rijst is een graansoort die in grote delen van de wereld als belangrijkste voedingsbron dient. Het wordt gemaakt van de rijstplant. Na het oogsten wordt de rijst uit de plant gehaald en ontdaan van zijn oneetbare huls en vuil. Wat hierna overblijft is zilvervliesrijst. Witte rijst wordt gemaakt door de zilvervliesrijst opnieuw te ontdoen van zijn voedzame vlies. Dit resulteert in een witte rijstkorrel die zijn vezels en voedingsstoffen is verloren. Wil je dit liever niet missen? Hier onder vind je 5 alternatieven.

1. Zilvervliesrijst

Een inkoppertje. Zoals we hierboven vertelde bevat zilvervliesrijst of bruine rijst nog wél zijn voedzame vlies. Een portie van deze volkoren variant op rijst bevat 18% van je dagelijkse hoeveelheid vezels. Het bevat daarnaast vitamine B1, B3, B6 en ijzer. Naast de gezondheidsvoordelen heeft het zilvervlies een volle smaak. Kortom, van een portie zilvervliesrijst ben je dus langer van die trek af.

2. Volkoren couscous

Couscous wordt gemaakt van tarwemeel. Het is gemakkelijk en snel te bereiden en heeft de neiging om makkelijk smaken op te nemen. Voeg wat kruiden toe tijdens het bereiden en je hebt binnen no time een smaakvol gerecht. Let wel dat couscous zowel van tarwemeel zonder en mét vezel gemaakt wordt. Ga voor de volkoren variant om meer voedingsstoffen binnen te krijgen.

3. Quinoa

Uitspraak = kien-wa, en dus niet kie-nó-wa. Het is een zaad en geen graansoort, wat het onderscheid van andere producten in deze lijst. Hierdoor bevat quinoa geen gluten wat goed nieuws is voor mensen met een glutenallergie. Quinoa bevat daarnaast bijna dubbel zoveel eiwitten als zilvervliesrijst en is hiermee een prima alternatief op dierlijk eiwit. 

4. Bulgur

Bulgur is een graanproduct dat gemaakt wordt van verschillende tarwesoorten en is vooral bekend in het midden-oosten. De tarwekorrels worden gestoomd, gedroogd, gebroken en grof vermalen. Wat je overhoud is een product dat qua uiterlijk veel wegheeft van rijst. Bulgur zit met zijn 10 gram per 100 gram boordevol vezels. Daarnaast bevat het veel eiwitten en een lage glycemische index (langzame koolhydraten) wat het geschikt maakt voor diabetici.

5. Freekeh

Dit product wordt gemaakt van onrijpe, groene tarwekorrels. Het wordt gerijpt in de volle zon, geroosterd op vuur en gebroken. Wat overblijft zijn grove korrels die nog gekookt moeten worden. Freekeh heeft een licht nootachtige smaak. Doordat het onrijp wordt geoogst zit het boordevol voedingsstoffen. Zo bevat het bijna vier keer zoveel vezels als zilvervliesrijst.