Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

1. Zowel witte als rode wijn wordt gemaakt van witte én blauwe druiven

Witte en rode wijn worden beide gemaakt van witte én blauwe druiven. Het sap van een druif is namelijk altijd transparant. Het kleurverschil van de drank is te danken aan de velletjes van de druif, die gedurende een lange periode in het sap gedrenkt worden (bij rode wijn), of helemaal niet (bij witte wijn). 

2. De zogenaamde 'body' van wijn kun je proeven 

Wat bedoelen kenners toch met de 'body' van een glas wijn? In dat geval refereren ze aan het alcohol- en/of suikergehalte van de drank. Wijn met een lichte body bevat vaak minder dan 12,5 % alcohol en heeft de textuur van magere melk in je mond. Wijn met een medium body bevat meestal 12,5 tot 13,5 % alcohol en heeft de textuur van volle melk in je mond. Wijn met een stevige body bevat gewoonlijk meer dan 13,5 % alcohol en heeft de textuur van room in je mond.

3. De oorsprong van de druif bepaalt de smaak van de wijn

Welke wijn kies je op de menukaart van een restaurant? Werp dan een blik op de herkomst van de wijnen in kwestie. De gouden regel is (meestal): wijnen die uit een warme regio komen hebben meestal een vollere body, een hoger alcoholgehalte en zijn aromatisch van smaak. Wijnen uit een koudere regio hebben een lichtere body, een lager alcoholpercentage en zijn meestal scherp van smaak.

4. Een draaidop hoeft niet minder goed te zijn dan een kurk

De kwaliteit van wijn en de verpakking ervan zijn niet altijd in overeenstemming. De keuze voor een draaidop of een kurk hangt in de meeste gevallen gewoon af van de voorkeur van de producent. Wijnen gemaakt voor een jonger publiek hebben vaak een draaidop om hun karakteristieke smaak beter te bewaren. Kurk laat immers zuurstof door, waardoor de wijn sneller veroudert.

5. Glazen worden met opzet maar voor de helft gevuld

Een standaardhoeveelheid wijn is 150 milliliter, wat in de meeste gevallen wil zeggen dat je wijnglas maar voor de helft wordt gevuld. De extra ruimte in je glas zorgt ervoor dat je je wijn in je glas kan laten dansen om optimaal van het aroma te genieten. 

Geen genoeg van deze wijnfeitjes? Hier vind je 5 tips waarom je wijn 'met mate' moet drinken.