Kooktips

5 Geniet van wijn maar drink met mate-tips

We kennen allemaal de slogan ‘Geniet, maar drink met mate’. Maar wat betekent ‘met mate’ nou eigenlijk en hoe hou je dit in de hand? Sinds kort geeft Wim over Wijn daar tips over. Wim houdt van wijn, maar niet teveel. Zo blijft wijn iets bijzonders en komt deze het beste tot zijn recht.

Wereldwijd wordt onderkend dat het drinken van alcoholische drankjes niet zonder risico is. Dit geldt ook voor wijn, teveel alcohol is simpelweg niet goed voor je gezondheid. Net zo min als teveel suiker, teveel vet of te weinig bewegen. Daarom geeft Wim je een aantal handige tips om wel te genieten, maar ook met mate te drinken.

1. Als je langzaam drinkt, verras je je zintuigen
Wist je dat als je wijn te snel drinkt, je het karakter van de wijn helemaal mist? Zo laat je de kans om je zintuigen te verwennen liggen! Dus kijk, ruik, proef…en drink pas daarna. Want als je met aandacht eet en drinkt, smaakt alles beter. Zo versterkt wijn je smaakt en stijgt deze niet naar je hoofd. Geniet ook eens langzaam, dat verrijkt je wijnervaring!

2. Wijn krijgt meer smaak met een hapje erbij
Een feestje wordt nog beter met de juiste combinaties van hapjes en wijn. Of het nou kaasjes zijn, olijven of wat meer bijzondere gerechtjes, het is altijd leuk om te kunnen vertellen welke wijnen daar het beste bij passen. Het mooie is, door wijn met smaakmakers te combineren (en dus niet te drinken op een lege maag) heb je minder last van de alcohol. Dat is toch een win-win-situatie?

3. Ieder zijn glas
Bestel ook eens per glas als je uit eten gaat. Zeker als je met z'n tweeën bent, is een hele fles (6 glazen) eigenlijk teveel. Als je ieder een glas bestelt, kun je wijn bij je eigen gerecht kiezen en experimenteren met smaken. Een slimme keus, maar ook een hele spannende!

4. Een beetje water bij de wijn
Wijn versterkt de smaak van je gerecht. En dorst, les je met water. Als je wijn met water afwisselt, dan blijven alle smaken bijzonder. Heel logisch dus om in een restaurant water bij de wijn te bestellen. Of thuis een karafje water op tafel te zetten. Met mate drinken en genieten gaat zo prima samen.

5. Restje wijn over? Gebruik het in de keuken!
Het is helemaal niet nodig om een fles op te maken en daarmee teveel te drinken. Wist je dat je wijn goed kunt gebruiken in de keuken? Denk aan sauzen (niet alleen witte-wijnsaus, maar ook tomatensaus voor over de pasta), desserts en stoofjes gedijen goed met het zuur en de smaak van de wijn. Een flinke scheut of klein glas wijn is al voldoende voor een bom van smaak, en door het daarna nog te laten pruttelen, verdampt de alcohol in de wijn vanzelf.

Meer tips? Kijk op de website van Wim over wijn.

Wit, Rosé en Roodtrip op 24Kitchen
Harold Hamersma en Ronald Giphart nemen jou 8 weken lang mee op een culinaire roadtrip door Californië. In De Wit, Rosé en Roodtrip komt onder andere aan bod hoe je genieten van wijn en met mate drinken kunt combineren. Niet voor niets is er een samenwerking aangegaan tussen 24Kitchen en Wim over Wijn. Beiden geloven immers in de gedachte ‘geniet van wijn, maar drink met mate’.

Wine in Moderation internationaal
Wim is de personificatie van Wine in Moderation, een internationaal platform dat consumenten informeert over wat verantwoorde wijnconsumptie precies inhoudt. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is aangesloten bij www.wineinmoderation.eu en heeft de Wim over Wijn-campagne in Nederland geïnitieerd. Op wimoverwijn.nl vindt de Nederlandse consument alles wat met bewuste wijnconsumptie te maken heeft.