De basis van koken

Koken met munt

Let's talk about munt! Onze grote vriend in tijden van slechte adem, maar óók een lekkere toevoeging aan de meest uiteenlopende gerechten. We gaan lekker koken... Met munt. 

Wat is munt?

Munt is een eetbare kruidensoort. Het is een plant die ongeveer 50-75 centimeter hoog wordt en makkelijk te kweken is. Maar let op! Munt kweken is zó makkelijk dat je tuin voor je het door hebt vol staat met muntplantjes: het woekert namelijk nogal. Om dit te voorkomen kan je de munt in een pot in de grond zetten. Zo worden de groeimogelijkheden van de plant beperkt.

Er zijn wel 25 verschillende muntsoorten, maar de bekendste zijn Marokkaanse munt en pepermunt (Jup, voor de frisse adem).

Het kruid wordt veel gebruikt in de Turkse, Griekse, Arabische en Indiase keuken en wij snappen wel waarom! Je maakt er namelijk de lekkerste gerechten mee. 

Koken met munt

Munt is mega veelzijdig! Je kan het gebruiken in warme en koude drankjes (denk aan muntthee en mojito), maar ook in warme gerechten (bijvoorbeeld couscous), salades, in combinatie met vlees (vooral lamsvlees) of met fruit (de klassieker: watermeloen + munt + feta).

Tip: verse munt is het meest smaakvol. Kook de blaadjes dus niet mee, maar voeg ze als laatste toe aan het gerecht.