De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Granola: lekkere en makkelijke recepten

Granola, liefde op het eerste gezicht was het een paar jaar geleden met deze crunch van granen, noten en zaden. Niet te verwarren met muesli en cruesli. Een perfecte topping voor je yoghurt- of smoothiebowl. Voedzaam, maar niet geheel zonder calorieën. Daarom kun je beter zelf granola maken met een van onze granola-recepten, zodat je precies weet wat erin zit en je bewust bent van de voedingsstoffen (of juist die extra schep suiker) die je naar binnen lepelt.

Granola

Granola

Wat is granola nou eigenlijk? Zit er echt een verschil tussen granola, muesli en cruesli? Zeker, want het is zoeter dan muesli en het is geroosterd. Twee dingen wat bij de meesten in de smaak valt en waardoor het in zo’n rap tempo zo populair geworden is: krokant en zoet. Maar ook cruesli is over het algemeen gewoon krokante muesli. Vaak zie je bij granola wel dat er meer zaden en pitten in voorkomen. De basis van granola is namelijk een kwestie van granen, pitten, zaden en iets zoets wat gemengd wordt en verwarmd. Het onderscheidt zich van cruesli voornamelijk, omdat het veelal gezoet is met honing is geroosterd met olie. Muesli was overigens ooit vooral bedoeld om in de yoghurt te gooien en dat een nacht te laten staan, zodat het lekker zacht werd. Een soort overnight oats, maar dan met net wat meer ingrediënten. Granola is ontwikkeld door Amerikanen die behoefte hadden aan meer crunch bij het ontbijt. Je kunt natuurlijk de etiketten checken om te zien welke granola je het best kunt nemen, slimmer (en lekkerder) is om het zelf te maken.

Granola maken

Zelf granola maken is geen hogere wiskunde. Integendeel zelfs. Je kunt het binnen 10 minuten al klaar hebben. Nog leuker: het is helemaal gedoogd om totaal af te wijken van de ingrediënten, want je kunt er alle kanten mee op en eindeloos mee variëren. Je kunt er notenpasta (of pindakaas) aan toevoegen, je kunt er een handje rozijnen doorheen mikken, kokosvlokken kun je eraan toevoegen. Kijk vooral eerst even in je keukenkastje wat je in te brengen hebt. En trek ook de kruiden- en specerijenlade open, want ook hiermee kun je voor een hoop afwisseling zorgen: wel of geen kaneel, wel of geen cacao, kurkuma is ook een onverwachte verrassing die prima past, enzovoort. Een goede tip van Estée Strooker is om je granola op smaak te brengen met een snufje zout. 

Granola-recept

Wil je een granola maken in een pan, omdat je geen oven voorhanden hebt of slechts granola voor één persoon wilt maken, maak dan het recept voor snelle granola. Waar je - inderdaad - ook nog een hoop tijd mee bespaart, binnen 10 minuten is het al klaar. Dit recept is voor zes porties. De andere porties kun je tot twee weken bewaren in een weckpot. Wil je je granola weleens met iets anders zoeten dan honing, dan heeft Estée Strooker een heerlijke recept van fromage blanc met granola van abrikozenconfiture, oftewel: kwark met granola en abrikozenjam.

Lekkerste recepten

Granola

Granola

  • Snelle granola

    Granola maken doe je meestal met een oven. Maar wist jij ook dat het heel eenvoudig én snel met een pan kan? Binnen 10 minuten staat-ie al op tafel!

    voorbereidingstijd 10 min
  • Fromage blanc met granola van abrikozenconfiture

    Een heerlijk ontbijt om met een frisse start aan je dag te beginnen. Deze fromage blanc met granola van abrikozenconfiture zet je al binnen een half uur op tafel!

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Estée Strooker
    Miniatuurvoorbeeld
  • Frozen yoghurt en homemade granola

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak voor de granola de noten grof in een foodprocessor en meng in een kom met de havermout, kaneel en chili flakes.

    voorbereidingstijd 35 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Kersenmuffins met granola

    Zin in een zoete snack? Probeer deze heerlijke kersenmuffins met granola!

  • Miljuschka's granola-ontbijttaart

    Voor PLUS Genieten Magazine maakte MIljuschka deze prachtige, voedzame én tegelijkertijd heerlijke granola-ontbijttaart. Want wie wil er nu niet ontbijten met taart?!

    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Espresso granola
    voorbereidingstijd 50 min
  • Granola met bananen
    voorbereidingstijd 35 min
  • Granolataart

    Laat je verrassen door deze heerlijke rijke taart met granola, yoghurtmousse en rood fruitvulling

    voorbereidingstijd 90 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Zomerse smoothiebowl

    Een smoothiebowl is met bevoren fruit naast lekker en verantwoord, een ideaal zomers ontbijtje.

    voorbereidingstijd 10 min
    Een recept van 24Kitchen
    24Kitchen logo
  • Gezonde pudding met zomerfruitjam

    Chiapudding is perfect als je op zoek bent naar een voedzaam en lekker ontbijt. Superlekker met een zelfgemaakte zomerfruitjam.

    voorbereidingstijd 240 min
  • Zelfgemaakte kokosyoghurt
    Het recept van deze frisse zelfgemaakte kokosyoghurt komt het het boek 'De Wereld Van De Happy Pear'.
    voorbereidingstijd 30 min
  • Toast met pindakaas, appel & cruesli

    Toast het brood en besmeer met de pindakaas. Snijd de appels in dunne schijfjes en leg op de pindakaas.

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.