Granola
Wat is granola nou eigenlijk? Zit er echt een verschil tussen granola, muesli en cruesli? Zeker, want het is zoeter dan muesli en het is geroosterd. Twee dingen wat bij de meesten in de smaak valt en waardoor het in zo’n rap tempo zo populair geworden is: krokant en zoet. Maar ook cruesli is over het algemeen gewoon krokante muesli. Vaak zie je bij granola wel dat er meer zaden en pitten in voorkomen. De basis van granola is namelijk een kwestie van granen, pitten, zaden en iets zoets wat gemengd wordt en verwarmd. Het onderscheidt zich van cruesli voornamelijk, omdat het veelal gezoet is met honing is geroosterd met olie. Muesli was overigens ooit vooral bedoeld om in de yoghurt te gooien en dat een nacht te laten staan, zodat het lekker zacht werd. Een soort overnight oats, maar dan met net wat meer ingrediënten. Granola is ontwikkeld door Amerikanen die behoefte hadden aan meer crunch bij het ontbijt. Je kunt natuurlijk de etiketten checken om te zien welke granola je het best kunt nemen, slimmer (en lekkerder) is om het zelf te maken.
Granola maken
Zelf granola maken is geen hogere wiskunde. Integendeel zelfs. Je kunt het binnen 10 minuten al klaar hebben. Nog leuker: het is helemaal gedoogd om totaal af te wijken van de ingrediënten, want je kunt er alle kanten mee op en eindeloos mee variëren. Je kunt er notenpasta (of pindakaas) aan toevoegen, je kunt er een handje rozijnen doorheen mikken, kokosvlokken kun je eraan toevoegen. Kijk vooral eerst even in je keukenkastje wat je in te brengen hebt. En trek ook de kruiden- en specerijenlade open, want ook hiermee kun je voor een hoop afwisseling zorgen: wel of geen kaneel, wel of geen cacao, kurkuma is ook een onverwachte verrassing die prima past, enzovoort. Een goede tip van Estée Strooker is om je granola op smaak te brengen met een snufje zout.
Granola-recept
Wil je een granola maken in een pan, omdat je geen oven voorhanden hebt of slechts granola voor één persoon wilt maken, maak dan het recept voor snelle granola. Waar je - inderdaad - ook nog een hoop tijd mee bespaart, binnen 10 minuten is het al klaar. Dit recept is voor zes porties. De andere porties kun je tot twee weken bewaren in een weckpot. Wil je je granola weleens met iets anders zoeten dan honing, dan heeft Estée Strooker een heerlijke recept van fromage blanc met granola van abrikozenconfiture, oftewel: kwark met granola en abrikozenjam.